Losos vařený v páře s rybízovou omáčkou a černými špagetami
Pro tento recept jsem vybrala přípravu pokrmu v páře. Vaření v páře je velmi šetrné, a použité suroviny si zachovají vynikající chuť, jsou šťavnaté a barva je svěží. Poznáme to dobře například na barvě zeleniny, i na dnes uvedeném pokrmu. Navíc, jídla vařená v pářenou jsou rychleji uvařená a zachovají si více vitaminů a výživných látek. Je jedno, zda použijeme parní hrnec nebo obyčejný pařák, používaný v kuchyni třeba na napařování knedlíků.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky lososa po cca 150 g
1 lžíce olivového oleje
několik lístků čerstvé šalvěje
mletý pepř
citrónová šťáva
sůl
Suroviny na omáčku:
100 g rybízové marmelády
2 lžíce dobrého červeného vína
1 lžíce čerstvě strouhaného křenu
špetka muškátového květu
špetka skořice
1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
sůl
400 g černých sépiových špaget
Postup:
Omyté a osušené plátky lososa osolíme, opepříme, posypeme najemno nakrájenou šalvějovými lístky a zakapeme olejem. V chladu necháme několik hodin marinovat.
Po této době uvaříme marinované porce ryby v páře. Pod poklicí vaříme cca 10-15 minut. Během doby potřebné k uvaření ryby připravíme omáčku.
Příprava omáčky: Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme. Nevaříme, příprava je za studena.
Sépiové špagety uvaříme podle návodu.Vařené a scezené je rozdělíme na talíře spolu s lososem a rybízovou omáčkou.
Černé sépiové špagety lze bez problému zakoupit v oddělení cizokrajných kuchyní obchodních řetězcu.
Zdobíme podle vlastní fantazie. Velice chutný a dobře vypadající pokrm, který se hodí též pro slavnostnější příležitosti.
Místo sépiových špaget lze použít i jiné přílohy, například na různé způsoby připravené brambory.
Celková doba přípravy tohoto jídla trvá přibližně 40 minut, bez doby potřebné k marinování.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.