Bramborové kohoutí hřebínky
I když jsme měli dobře uskladněné brambory, i tak je nejvyšší čas je spotřebovat. Bramborové kohoutí hřebínky nejenže dobře vypadají, ale také výborně chutnají. Přeci je to trochu něco jiného, než obyčejné bramborové knedlíky. Podávat je můžeme jako hlavní chod, ale jsou vhodné i jako příloha např. k dušené zelenině, zejména ke špenátu, dobře se hodí i k perkeltu nebo třeba ke kuřeti na paprice.
Suroviny na čtyři až šest porcí:
Suroviny na těsto:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
50 g vlahého másla
sůl
Suroviny na nádivku:
500 g měkkého tvarohu
2-3 lžíce dětské krupičky nebo instantní polenty (kukuřičná kaše)
1 vejce
sůl
rozpálené škvarky na polití
Postup:
Nejprve připravíme nádivku. Tvaroh vymačkáme a případně propasírujeme. Osolíme, přidáme vejce a zahustíme krupičkou.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě horké prolisujeme.
Z uvedených surovin připravíme těsto. Pracujeme rychle, protože těsto už po krátké době řídne.
Hotové těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka o průměru přibližně 8 cm. Doprostřed každého kolečka dáme část nádivky, okraje těsta stiskneme a vytvoříme jakýsi kohoutí hřebínek.
Vaříme ve vodě nebo v páře asi tak 15 minut.
Hotové hřebínky vyjmeme a před podáváním polijeme rozpálenými škvarky. Lehké a chutné hlavní jídlo. Vhodnou přílohou je čerstvá nebo nakládaná zelenina.
Doba přípravy zabere přibližně 1-1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.