Tvarohový dezert s medovými jablky a praženými mandlemi
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Černicích.
Suroviny:
- 2 vaničky tvarohu
- 1 citrón
- 1 pomeranč
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4 jablka
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce medu
- mletá skořice (můžeme nahradit perníkovým kořením nebo kořením na svařák)
- 50 g mandlových lupínků
Postup:
Do misky dáme tvaroh, kůru a šťávu s citrónu a pomeranče, přidáme moučkový cukr a promícháme.
Na rozpálené pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky a dáme je stranou. Na pánev nasypeme krystalový cukr, který necháme ho zkaramelizovat. Přidáme oloupaná na malé kostičky nakrájená jablka, skořici nebo koření podle chuti, promícháme a vaříme asi 3 minuty. Stáhneme z plamene, přidáme vrchovatou lžíci medu a promícháme.
Do pohárku dáme střídavě vrstvu tvarohu, jablka, tvaroh, jablka a posypeme mandlemi.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.