Tvarohový dezert s medovými jablky a praženými mandlemi

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Černicích.

Suroviny:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 citrón
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4 jablka
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce medu
  • mletá skořice (můžeme nahradit perníkovým kořením nebo kořením na svařák)
  • 50 g mandlových lupínků

Postup:

Do misky dáme tvaroh, kůru a šťávu s citrónu a pomeranče, přidáme moučkový cukr a promícháme.

Na rozpálené pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky a dáme je stranou. Na pánev nasypeme krystalový cukr, který necháme ho zkaramelizovat. Přidáme oloupaná na malé kostičky nakrájená jablka, skořici nebo koření podle chuti, promícháme a vaříme asi 3 minuty. Stáhneme z plamene, přidáme vrchovatou lžíci medu a promícháme.

Do pohárku dáme střídavě vrstvu tvarohu, jablka, tvaroh, jablka a posypeme mandlemi.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.