Linecké medové koláčky. Naplňte je dle libosti, ale náš krém je famózní

Tento recept je starý možná víc jak 150 let. Koláčky můžeme plnit různými krémy nebo marmeládami. Nemusíme je ale ani slepovat. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme třeba mandlí. Záleží na fantazii a možnostech. Ovšem plněné uvedeným krémem, jsou prakticky nepřekonatelné.

Ingredience
  • Na těsto: 500 g hladké mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g másla
  • 100 g tekutého medu
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 citron
  • Na krém: 250 g změklého másla
  • 3 natvrdo vařené žloutky
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • čokoládová poleva

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3 cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě krémem a poléváme čokoládou. Zdobíme podle své fantazie. Doba potřebná k rozležení je asi 5 dní.

Příprava krému: Natvrdo vařené žloutky nastrouháme a společně s cukrem a máslem našleháme do pěny. Pak přidáme kondenzované mléko, rum a mleté ořechy. Vše smícháme a máme krém připravený k plnění.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.