Rychlý koláč s meruňkami a tvarohem
Proč trávit dlouhé hodiny v kuchyni, když můžeme za chvilinku vykouzlit výborný koláč, po kterém se jen zapráší!
- Na těsto: 150 g hladké mouky
- 75 g cukru moučka
- 75 g másla
- 1 celé vejce
- ¾ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- trochu nastrouhané citrónové kůry
- Na náplň: 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- cukr podle chuti
- Na drobenku: máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- 500 g měkkých meruněk
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Potom ho vtlačíme do sádlem vymaštěné koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme rozdělaný tvaroh, který poklademe půlky meruněk, předem omytých a osušených. Celý povrch koláč posypeme drobenkou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.
Příprava tvarohové náplně: Tvaroh rozděláme se žloutky a cukrem, podle potřeby naředíme smetanou nebo jogurtem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Příprava drobenky: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou. Cukru dáme podle chuti, mouky podle toho, jak sypkou drobenku chceme mít.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.