Rychlý koláč s meruňkami a tvarohem

Proč trávit  dlouhé hodiny v kuchyni, když můžeme za chvilinku vykouzlit výborný koláč, po kterém se jen zapráší!

Ingredience
  • Na těsto: 150 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučka
  • 75 g másla
  • 1 celé vejce
  • ¾ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • trochu nastrouhané citrónové kůry
  • Na náplň: 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • cukr podle chuti
  • Na drobenku: máslo
  • polohrubá mouka
  • cukr
  • 500 g měkkých meruněk

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Potom ho vtlačíme do sádlem vymaštěné koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme rozdělaný tvaroh, který poklademe půlky meruněk, předem omytých a osušených. Celý povrch koláč posypeme drobenkou.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.

Příprava tvarohové náplně: Tvaroh rozděláme se žloutky a cukrem, podle potřeby naředíme smetanou nebo jogurtem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

Příprava drobenky: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou. Cukru dáme podle chuti, mouky podle toho, jak sypkou drobenku chceme mít.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.