Hovězí maso po burgundsku. Delší příprava, ale luxusní pokrm

Poslechněte si recept na sváteční oběd
Doba přípravy je sice dlouhá, ale nutno říci, že tu největší práci za nás udělá trouba a my si v klidu rozmyslíme, jakou přílohu si připravíme. Nezapomeňte si k vynikajícímu jídlu nalít dobré červené víno.
- cca 1 kg hovězího masa - loupaná plec
- 5 lžic oleje
- 2 cibule
- 2 velké mrkve
- ½ středně velkého celeru
- 100 g slaniny
- 3 stroužky česneku
- 1 větší snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy
- 100 g rajčatového protlaku
- 400 ml červeného vína
- voda
- sůl, mletý pepř
- 200 g na másle opečených malých cibulek
- 100 g malých žampiónů (čerstvých nebo sterilovaných)
- na zjemnění cca 50 g čerstvého másla
Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na nudličky. V nádobě rozehřejeme olej a zprudka v něm ze všech stran maso opečeme. Opečené vyjmeme, do výpeku dáme nakrájenou slaninu a krátce ji opečeme. Poté přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a společně orestujeme. Po krátkém restování přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, rozmarýn, bobkový list, mírně osolené opečené maso, zalijeme vínem a trochou vody, přikryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřáté troubě pečeme cca 3 hodiny při 130°C. Doba pečení je závislá na druhu a vyzrálosti masa a na typu trouby. Každou hodinu maso kontrolujeme, popřípadě podléváme vínem.
Když je maso dokonale měkké, odstraníme koření a omáčku můžeme přecedit nebo zeleninu v ní ponechat, podle hustoty ji lze ještě varem redukovat na požadovanou hustotu.
Na závěr pokrm zjemníme čerstvým máslem, je-li třeba dosolíme a opepříme. Každou porci obložíme na másle opečenými malými cibulkami a taktéž opečenými žampióny.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.