Novela zákona zkracuje nárok na bezplatné ubytování pro ukrajinské uprchlíky

26. srpen 2024 21:45

Od září končí bezplatné ubytování pro ukrajinské uprchlíky s dočasnou ochranou. Týká se to těch, kteří jsou v Česku déle než 90 dní. Někteří si ale požádat o příspěvky na úřadu práce.

Od září se mění některá pravidla pro ukrajinské uprchlíky. Vyplývá to z novely zákona Lex Ukrajina 7, kterou vláda schválila letos v červnu. Zkrátila se například doba, po kterou mají cizinci po příjezdu do České republiky a požádání o dočasnou ochranu nárok na bezplatné státní humanitární ubytování, a to na 90 dní. Nově si také budou muset platit bydlení zranitelné osoby, jako jsou například senioři nebo maminky s dětmi. „Změny se dle naší databáze dotknou asi 650 osob v Plzeňském kraji, jež v současné době čerpají ubytování zdarma,“ uvádí vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení na plzeňském hejtmanství Radek Svoboda.

Zranitelné skupiny nicméně mohou požádat o příspěvek na bydlení na úřadu práce. Tam jsou také k dispozici potřebné materiály k této problematice a informační linky, a to jak v ukrajinštině, tak v českém jazyce.

Dle Ministerstva práce a sociálních věcí se změny týkají celkem asi 12 tisíc cizinců s dočasnou ochranou, kteří bydlí v nouzovém humanitárním ubytování.

autoři: Martina Klímová , abk
Spustit audio