Nový kurs pro starou vilu

6. srpen 2009
Publicistika

Čas prázdnin a dovolených nabízí příležitost navštívit nejen exotické destinace, ale blíže poznat města a místa také v našem regionu. Ledaskde přitom narazíme na chátrající nemovitost, kterou místní nenazvou jinak než ostuda nebo dům hrůzy. K nejznámějším patří rozpadající se Národní dům v Karlových Varech nebo zdevastované nemovitosti v lázních Kyselka. K méně známým pak Sklářská vila v Novém Sedle na Sokolovsku. Právě před ní se symbolicky s poznámkou Nový kurs pro starou vilu zastavil Lubomír Stejskal.

Obrázek je to vždycky stejný - a pokaždé smutný. Zpustlá nemovitost, obvykle v havarijním stavu. Kdysi architektonická pozoruhodnost, dnes němý svědek lhostejnosti k hodnotám, jež vytvořily generace před námi. Lákavé přístřeší pro bezdomovce, narkomany nebo nudící se mládež. Za tím vším otázka: kdo je vlastníkem domu a proč je z něj místo chlouby města jeho zanedbaná ostuda? Patrně každý z nás by našel ve svém okolí příležitost klást podobné otázky.

Také obyvatelé Nového Sedla, kdykoli procházejí kolem v zdevastované vily, jež patří místní sklárně. Ta se drží obvyklého scénáře, podle něhož majitelé v podobných případech postupují. Vily, jejíž rekonstrukce si vyžádá víc práce než na příslovečném kostele, se chce zbavit. Tedy přesněji prodat ji. Je to rukavice hozená radnici. Zástupci města jsou tím postaveni před dilema: vilu koupit, anebo čekat, jak úspěšná v prodeji bude realitní kancelář. Zkušenost nicméně říká, že úspěšný prodej do soukromých rukou nemusí být vždy zárukou úspěšné obnovy. Příklady karlovarského Národního domu nebo Lázní Kyselka jsou dostatečně varující. Ovšem ani v případě, že vilu odkoupí město, není jisté, že získá dotaci na její rekonstrukci.

Má tedy Sklářská vila v Novém Sedle naději? Odpověď zní ano, a to, tak jako v mnoha podobných kauzách jinde v našem regionu, díky iniciativě lidí občansky aktivních. Působí ve sdružení Nový kurs, podle jehož předsedy Milana Baumana by se vila mohla přetvořit v objekt pro sociálně potřebné. Jejich vize zahrnuje buď domov důchodců, chráněné bydlení nebo léčebnu pro dlouhodobě nemocné. Cokoliv z této představy je samozřejmě lepší než stávající stav. Cesta k uskutečnění těchto plánů bude jistě dlouhá a trnitá - a v současnosti je navíc i nejistá. Přesto není beznadějná. Příklady odjinud ukazují, že když se chce, občas se stane zázrak a dobré dílo se podaří. Držme proto palce aktivistům ze sdružení Nový kurs, aby se to podařilo i v Novém Sedle.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.