O dětských zoubkách

6. únor 2012
Publicistika

Návštěva zubního lékaře je pro mnoho dospělých denní můrou. A co teprve u dětí! Malokteří rodiče si ale uvědomují, že s péčí o zuby je třeba začít od jejich prořezání. Tématu se v následujícím příspěvku věnuje Jana Kořínková.

Ti z Vás posluchačů, kteří už více pamatují, si možná vzpomenou na úžasné bonbóny „fialky“ a „maliny“. Jak voněly a barvily pusu! Báječný byl také žlutý cukrkandl a béžové „mejdlíčko“. Pro mě to byly pochutiny v dětství zvlášť lákavé, protože prakticky nedostupné. Maminka totiž rozhodla, že nic takového se u nás kupovat nebude, maximálně jsem dostala sem tam za odměnu kousek čokolády. Vysvětlovala to vlastní zkušeností. Jako dítě si v obchodě svého tatínka a mého dědečka chodila běžně do skleněných dóz na pultě pro lákavá cukrátka a její další život znepříjemňovaly časté návštěvy zubních lékařů. Ostatním dětem jsem hodně záviděla, sem tam nějaký bonbón vyloudila, ale díky přísné mamince mám dodnes celkem se zuby málo starostí.


Na dětské stomatologii plzeňské fakultní nemocnice, kde pečují o malé pacienty od narození až do patnácti let nejen z Plzeňského kraje, ale i okolních regionů, se bohužel setkávají se zubním kazem velmi často. Vedoucí tohoto oddělení Stomatologické kliniky, uznávané odbornici docentce Vlastě Merglové je moc líto, že dokonce už dvou, tříletým dětem musí odstraňovat dočasné zuby, protože jsou úplně zkažené. Zlobí se zcela zákonitě na maminky, které se svým potomkům o zuby řádně nestarají. Za velkého viníka rovněž považuje kromě cukrovinek především sladké pití z kojeneckých lahví. Je to vskutku častý obrázek - dítě sedí v kočárku, v ručičce drží kojeneckou láhev se šťávou nebo džúsem a protože mu obsah chutná, neustále popíjí. I v noci často s lahví spí a dumlá ji místo dudlíka.

Děti v mateřských školách ve středních Čechách se učí jak si správně čistit zuby


Lékařům se někdy zdá, že rodiče snad ani nemají velký zájem, aby jejich děti měly zdravý chrup. Máma s tátou si zřejmě říkají, že dočasné zuby stejně vypadají, takže mít kaz je pro ně normální. Ale nejedná se jen o samotný zubní kaz, ale o všechny komplikace s ním spojené. Ke kazu často i u malých dětí přibývají například záněty dřeně, někdy i záněty okostice. A jestli si dovedete představit, jak je zánět okostice bolestivý, jak komplikované a nepříjemné je jeho léčení, není divu, že dítě získá velmi špatný vztah k návštěvě zubního lékaře, protože se ho bojí . Dítě, které má v dutině ústní rozpadlé zuby s gangrenózní dření či zánět dásní, není zdravé, protože má infekci. To se může projevit v jeho organismu kdekoli jinde, zvlášť pokud jsou některé jeho orgány oslabené.


Kdy začít s péčí o zuby? Čím dříve, tím lépe. Na dětském oddělení Stomatologické kliniky doporučují maminkám, aby se staraly o zoubky svých potomků hned, jakmile se jim prořežou do dutiny ústní, tedy obvykle okolo šestého měsíce. Speciálními gumovými návleky na prsty nebo kouskem gázy by z nich maminka měla stírat povlaky. A když má dítě okolo druhého roku prořezané i dočasné stoličky, na řadu přichází zubní kartáček. Zpočátku bez zubní pasty a pokud už si dítě umí vypláchnout pusu, tak s trochou zubní pasty, nejlépe s fluoridy. Malé dítě si většinou ochotně formou hry zoubky kartáčkem čistí. Je to roztomilý pohled. Ale pak je ještě nutné, aby maminka kartáček vzala a dítěti zoubky dočistila. A takhle to musí dělat celý předškolní věk, ale i u řady dětí ještě v mladším školním věku. Protože pokud rodiče čištění zubů nekontrolují, nepomáhají řádně dočistit, pak se na nich samozřejmě hromadí zubní mikrobiální plak a reakce dásní je zánět.

Děti v mateřských školách ve středních Čechách se učí jak si správně čistit zuby


Na návštěvu ordinace zubního lékaře je nejlépe s dítětem zajít, když završí první rok. V té době ještě nepotřebuje žádné ošetření, bílý plášť v něm tedy nevyvolá nepříjemné pocity, a když se maminka bude starat, je velká naděje, že zmenší u svého potomka předpoklady ke vzniku zubního kazu. A to nejen v dětství, ale po celý život.


Z pravidelné preventivní prohlídky může tedy i po létech odcházet s úsměvem. Teď mě napadá, když tak kážu, co by se mělo...kdypak já jsem se na ni naposled objednala...


autor: Jana Kořínková
Spustit audio