O jednom ďábelském vynálezu

24. srpen 2011
Publicistika

Budeme si jednou číst navzájem myšlenky? Taková představa má světlé, ale i velmi temné stránky. V následujícím příspěvku se jí věnuje Jindra Klímová. Text nazvala "O jednom ďábelském vynálezu".


Byl by to opravdu ďábelský vynález. Zvlášť, kdyby se už zdokonalený dostal do rukou našim současníkům. To by pod tíhou drzosti, sprosťáctví a zlé vůle už vůbec naše vláda nebyla schopna zasedat. Navíc za každým rohem na místech možných i nemožných by se neustále množily konflikty, šarvátky, souboje a pranice. A nejvýdělečnějším resortem v Česku by byly soudy. Hrozná představa. Tak tohle mne napadlo, když mi v paměti utkvěla docela nenápadná zprávička z tisku. Ta zněla: vědci už jsou jen krok od čtení myšlenek.

Už pár let dovedou sice převádět ze senzorů na mozku nejzákladnější symboly do podoby řeči, ale teď jde o průlom. Bradley Greger z univerzity v americkém Utahu se svým týmem umístil k řečovému centru mozku dvě mřížky se šestnácti miniaturními elektrodami a s jejich pomocí nahrál při řeči mozkové signály do počítače. Protože jde o vynález bohumilý, který má pomoci hlavně nemohoucím, výzkum začal od slov ano - ne, horké - studené, hlad či žízeň a podobně. Vynález ale funguje už na stovky dalších slov, signály z mozku se spojují se svou čtenou podobou až z devadesáti procent. Profesor Greger tedy věří, že brzy bude možné s touto špičkovou "čtečkou myšlenek" překládat vše, nač myslíme, do podoby řeči. Já tuším, že je to výbušný, ďábelský vynález... Ještě v předstihu by se musela vymyslet přísná legislativa, že s něčím takovým se může na zvláštní povolení v zájmu sociálního hlediska či spravedlnosti manipulovat jen v medicíně, v policii a v justici. A že to má být zařízení tak drahé, aby se nerozmnožilo jako televize nebo mobilní telefony.

Mozek

Lidem byla dána schopnost odhadnout, když se někdo vykrucuje umně volenými slovy a myslí si přitom něco docela jiného. To se ale daří většinou známe-li autora těch slov a nebo zvyklosti jeho prostředí. Ale je to stále jen odhad. Čtečka myšlenek by byla přesnější. Mít ji už dnes, vypadalo by to asi takto: ministr Schwarzenberg se vyjadřuje k setrvání Ladislava Bátory na ministerstvu školství: "Zrovna s těmi názory na školství? To nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy. Chcete-li, ohrožuje to mravnost politiky." A jeho čtečka by vyslala zprávu: " Ještě že se tak nerozčílili, když jsem o celé vládě řekl, že jsou to samá paka..." Ministr Kalousek jako největší zastánce knížecí cti, znovu opakuje, že "nebude-li vyřešen odchod polofašisty Bátory, členové vlády za TOP 09 se jednání nezúčastní. Ať vláda třeba schválí mnou předložené zákony k rozpočtu beze mne." A jeho čtečka by oznámila: "...třeba se mi to jednou bude hodit, beztak to zase nevyjde a bude se to muset předělat..." Upocenému Dobešovi skuhrá za zády guru Bárta, aby byl statečný. Tak jako znalec češtiny, který z ní brzy hodlá vyzkoušet deváťáky, ze sebe souká slova: "Rozměr pana Schwarzenberga tím není nijak ponížen." A jeho čtečka hlásá: "To všechno ten had Kalousek, Schwarzenbergovo pospávání mu nevadí, je to jeho silová hra proti véčkařům! Ale já to dosvědčím i na Hradě!" Premiér Petr Nečas je v nečase své vlády málomluvný. Na otázku novinářů, zda neodvolá ministra školství, odpovídá: "Je předčasné zabývat se tím, co by bylo, kdyby..." A jeho čtečka prozrazuje: "Když já nevím kudy kam." Pokusný balónek, vypuštěný z Hradu, se vznáší prostorem. Čtečka špióní až tam. "Taková nová strana se silným vůdcem, který se umí zastat svých lidí - na to se čeká. No neberte to!"

autor: Jindra Klímová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.