O kloboukách

26. listopad 2008
Publicistika

Zdálo by se, že dámské klobouky ztratily v moderním světě na významu. Tak docela to zas není. Mohou totiž fungovat i v symbolické rovině. Více se dozvíte v následujícím fejetonu Jany Kořínkové.

Tak nevím, jestli se mi líbí víc ten červený klobouk se žlutou stuhou a nebo snad ten z modrotisku s červenou mašlí... Na hlavu bych si ale nenasadila, i kdybych se snažila sebevíc. Mají totiž deset čísel v průměru. Slouží jako dárky a nebo je mammahelpky prodávají na svých benefičních a charitativních akcích jako upomínkové předměty. Pověsila jsem je doma na stěnu mezi svou sbírku sov, kamínků a vzpomínek.

Zato, když jsem si po rozhovoru v plzeňském centru Mamma HELP ve Žlutické ulici nasadila na hlavu jeden z jejich opravdových klobouků, kropenatý béžový se širokou krempou, zvolaly terapeutky - no vy jste klobouková! A srdečně jsme se zasmály, když jsem si představila, jak v té elegantní pokrývce hlavy dobíhám tramvaj a nesu dvě tašky nákupu.

Klobouky

Klobouk je symbolem jednoho z projektů sdružení Mamma HELP, největší ženské pacientské organizace v republice, která je připravená poskytnout pomoc každému, kdo ji potřebuje. A nemusí to být jen samotné ženy, kterým byla sdělená diagnóza rakoviny prsu a nebo se léčí, laické terapeutky, které samy s rakovinou zápasily a nyní žijí plnohodnotným životem, pomáhají i jejich rodinným příslušníkům, známým.

Terapeutka Zdenka Nyklesová byla na operaci vloni v lednu a protože je sama, neměla se s kým podílet o své problémy. Bydlí naštěstí nedaleko a náhodou zahlédla, že v nízké budově bývalé mateřské školy na plzeňské Košutce může najít pomoc. Dvakrát, třikrát ale došla jen ke dveřím a teprve po čtvrté našla odvahu vstoupit. Teď je velmi šťastná, že to udělala.

Posezení

Bronislava Flajšhansová vidí význam centra i v tom, že mají kam přijít rovněž ženy, které prostě jen mají strach, protože mají určité potíže. V centru jim v žádném případě nemohou nahradit lékaře, ale možná se jim příchozí podaří přesvědčit, jak důležité je vyšetření absolvovat co nejdříve. Pokud to rakovina není, tak se potvrdí, že je žena zdravá a pokud to rakovina je, tak čím dřív přijde, tak tím větší šanci má, že bude mít šetrnější léčbu, uzdraví se a to rychleji, bez následků. S tím z vlastní zkušenosti souhlasí čtvrtá terapeutka, se kterou se můžete v centru setkat, Marie Jelšová. Protože měla nádor malý a byl včas vyjmutý, nemusela absolvovat chemoterapii, pouze ozařování. Lékaři v této souvislosti varují, že velký počet žen přichází, až když je nemoc v dalším stadiu, kdy je léčba složitější a bohužel někdy i bezvýsledná.

Digitální mamograf

Všechny terapeutky jsou podle koordinátorky plzeňského centra Mamma HELP Marcely Špánkové pochopitelně odborně proškolené, spolupracují s řadou lékařů a odborným garantem jejich činnosti je primář Onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni docent Jindřich Fínek. Centrum se podílí na řadě celostátních projektů, pořádá přednášky, nejrůznější akce, ženy mají cvičení jógy, respektující jejich onemocnění, společně se věnují arteterapii. Rozhodně se nescházejí, aby zaplakaly nad svým osudem.

Ze všech jejich projektů je bezesporu největším hitem ten nazvaný Umíme žít naplno, jehož symbolem je právě klobouk ve smyslu motta: Klobouk skryje ztrátu vlasů po nemoci, umožní ženě anonymitu, vrátí sebevědomí a návrat do normálního života. Klobouky ženy, které se popraly či perou s rakovinou prsu, předvádějí na módních přehlídkách, vydaly kalendář s ženami v klobouku, sbírají a draží klobouky různých osobností a z fotografií, které vznikly při nejrůznějších příležitostech, připravily putovní výstavu.

Část z ní můžete vidět na malířských stojanech před klientskou halou VZP v Plzni.

Že jim to sluší!

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.