O radosti z dobrých zpráv

27. duben 2011
Publicistika

Přestože se dnešní příspěvek Jany Kořínkové týká onkologických onemocnění, nazvala ho „O radosti z dobrých zpráv". A ona dobré zprávy má. Posuďte sami

Příroda nám teď nabízí svůj sedmikrásný čas. Večer jsou na stromech pupeny, ráno zelenkavé listy. Třešně a trnky jsou obalené bílými květy jak nevěsty závoji. Pampelišky soupeří svým zlatem se sluncem. A odevšad zní ptačí zpěv.


Co je to platné, když máme spoustu starostí, kolem nás jsou samé špatné zprávy, a jak se lidi k sobě chovají, to je hrůza! ... říkáte možná.


Byla by to velká hrůza, kdyby zůstalo jen při tom. Naštěstí jsou i dobré zprávy, které toho, kdo je jim otevřený, musí hodně potěšit.


Tak třeba: Nedávno se v pražském Obecním domě konal slavnostní večer už devatenáctileté plzeňské Nadace pro transplantace kostní dřeně. Z celé republiky se do Prahy sjelo na 30 z šest a padesáti nepříbuzenských dárců kostní dřeně, kteří vloni zachránili život lidem nemocným poruchou krvetvorby u nás i v zahraničí. Tolik se jich ještě naráz v žádném roce v databázi Českého národního registru dárců dřeně najít nepodařilo. Byli i z našeho regionu. Patronka nadace Livia Klausová, která je sama jako potencionální dárkyně registrovaná, byla velmi dojatá, když jim předávala výročí ceny.

Poděkování dárcům kostní dřeně


Dojatá byla a zdaleka ne sama, když se v Obecním domě setkala po dlouhých 18 letech s urostlým mladým mužem Pavlem. Poznala ho jako přepadlého sedmnáctiletého pacienta s akutní leukemií na Hemato-onkologickém oddělení plzeňské Fakultní nemocnice. Absolvoval transplantaci kostní dřeně od svého jednovaječného dvojčete Petra a těšil se, že si jednou, jak si tehdy slíbili, s paní Livií popovídá. Vyšlo to na nadačním večeru a první dámě mohl představit i svého bratra Petra, jednovaječné dvojče, které mu dřeň věnovalo, pochlubil se svou manželkou Aničkou a roční dcerkou Pavlínkou.


V Obecním domě se také setkali, ač to pravidla obvykle nedovolují, příjemce, pět a čtyřicetiletý Jan Nachtigal, s pět a dvacetiletou dárkyní dřeně Hankou Hlavovou z Ústí nad Orlicí. „Ten si ale uměl vybrat, takovou fešandu!“ - Uvolnil velmi emotivní atmosféru primář Hemato-onkologického oddělení plzeňské Fakultní nemocnice a předseda správní rady nadace Vladimír Koza. „Narodila se proto, aby mi před šesti lety zachránila život,“ vyzdvihoval pan Jan, kterému nemoc úplně změnila priority. Z uznávaného počítačového experta se stal člověk, který dnes na stránkách osudy.cz předává příběhy a rady těch, kteří bojují s rakovinou nebo nad ní zvítězili.

Léky


A ještě jedna dobrá zpráva. Na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni studují v současné době 4 posluchači, kteří mají vzhledem ke svým dlouhodobým zdravotním hendikepům zcela specifické potřeby. Docentka Jitka Kočová jim ve spolupráci se studijním oddělením pomáhá při vytváření osobních studijních plánů a má radost z toho, že se někteří z nich dokonce na plzeňské medicíně úspěšně zapojují i do studentské vědecké činnosti. A protože nejen studiem jest živ mladý posluchač, informuje je o aktuálních možnostech využití volného času pro studenty se specifickými potřebami, kterému věnuje mateřská Univerzita Karlova velkou péči.


No vidíte, nezdají se vám ty špatné zprávy už trochu míň v přesile?

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.