O totemáckých (ne)prázdninách

20. červenec 2011
Publicistika

Mnohá občanská sdružení v regionu doplňují služby, které neposkytuje - nebo nemůže poskytnout - stát či město. Mezi taková sdružení patří plzeňský Totem. Jeho činnosti se Jana Kořínková věnuje v následujícím příspěvku nazvaném O totemáckých (ne)prázdninách.

Plzeňská 28. základní škola v Rodinné ulici teď- to dá rozum - dětským smíchem a křikem nehlaholí. Vždyť jsou prázdniny. Ale z druhé strany školní budovy v minulých dnech dětské štěbetání slyšet bylo. To sem každé ráno přicházely děti na příměstský tábor organizovaný občanským sdružením Totem, které tu má sídlo. V doprovodu totemových koordinátorek a dobrovolnic vyrážely každý den za nejrůznější zábavou, třeba do zoologické zahrady. A kdyby chtěly, mohly si při tom opakovat němčinu, protože jedna z dobrovolnic je dokonce z Německa.


Když jsme u těch dobrovolníků - Ředitelka občanského sdružení Totem Vlasta Feiferlíková je velmi spokojená s tím, že v posledním roce stoupl počet jejich dobrovolníků, kteří docházejí do sociálních zařízení, léčeben dlouhodobě nemocných, domovů pro seniory, k pacientům na sociálních lůžkách v nemocnicích, na Dětskou kliniku. Dřív to bývali jenom studenti, teď se této činnosti věnují i maminky na mateřské dovolené, ženy ve středním věku, senioři. V současné době mají dobrovolníků 187, to je oproti minulým létům dvojnásobek.

Hry v přírodě


Totemu se jak je dobře známo zdárně daří proplétat generace. Teď je většina plzeňských seniorů, které zastřešuje, na svých zahradách, chatách a chalupách, hlídají vnoučata, cestují a jinak si užívají prázdniny. Ti, kteří od září loňského do června letošního roku navštěvovali už třetí ročník tady pořádané Akademie třetího věku, dávají svým mozkovým buňkám oddych. Však si ten konec roku pořádně oslavili. Na sto se jich dostavilo na slavnostní zakončení, převzalo certifikát o úspěšně dokončeném programu i drobný dárek a pobavilo se při jazzových melodiích. Všichni se těší na další kolo, zahájené v polovině září. Prý se připravuje řada novinek. Jakých, to v Totemu tají, má to být překvapení.


Na nich a dalších projektech teď pracovníci a příznivci Totemu usilovně pracují, takže oni prázdniny v pravém slova smyslu rozhodně nemají. Na podzim je například čeká Třetí festival, třídenní přehlídka kreativních činností seniorů. Jeho součástí bude mimo jiné výstava jejich prací, divadelní či hudební přehlídka. Aktivity Totemu budou představené i na plzeňské radnici. Na Třetí festival jsou už přihlášeni třeba senioři z Loun, Domažlic nebo ze spřátelené organizace v Regensburgu.


Velké očekávání je v Totemu spojeno s bezbariérovým mezigeneračním centrem, které by mělo vzniknout v bolevecké Kaznějovské ulici. Bude tam tělocvična, keramická a takzvaná chlapská dílna, zázemí pro dobrovolníky, velký sál na společenské akce, klubovna pro Dámský klub, poradenské centrum, muzikoterapeutická místnost, výtvarný ateliér, klubovny pro děti.

Senioři společně s dětmi v centru DOX


Projekt dlouhé měsíce spal, protože ho postihlo přerozdělování peněz z Evropské unie pro Regionální operační program soudržnosti Jihozápad. V momentě, kdy byly konečně všechny přihlášené projekty posouzené znovu, se - ač v první vlně schválen, dostal pod čáru, jako druhý náhradník. To byl velký smutek. Dům, který město Totemu věnovalo, je v současném stavu pro plánované aktivity nevyužitelný. V úplném vzduchoprázdnu však totémáci nezůstali. Pomocnou ruku nabídl městský obvod Plzeň 1, se kterým hledali možnosti nalezení jiných finančních zdrojů, velké úsilí vyvinul také odbor sociálních služeb města Plzně.


A vypadá to na šťastný konec zašmodrchaného příběhu. Z ROPu dostali vyrozumění, že někteří žadatelé peníze odmítli a tak mohou získat alespoň část požadované částky. ÚMO1 poskytlo 3 miliony a další zdroje financí se usilovně hledají. Takže rekonstrukce se zas pomalu rozjede.


U indiánského vyřezávaného kůlu, jak dobře známe z májovek, se soustřeďovalo veškeré významné dění kmene. V této tradici se plzeňskému Totemu daří zdárně pokračovat.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio