O trochu jiném adventu

9. prosinec 2009
Publicistika

Advent je příhodná doba pro dobré zprávy. A ty zprávy se mohou týkat lidí i životního prostředí. Tak je tomu alespoň v následujícím příspěvku Jany Kořínkové:

Ty pravé hospodyňky mě asi odsoudí, ale já ještě nemám ani umytá okna, vydrhnutý koberec, vycíděné kliky, nakoupené dárky a napečené cukroví. Neříkám, že vůbec nic z toho dělat nebudu, ale jen když mi zbyde čas, noci nastavovat nemíním.

Adventní věnec jsem tedy nazdobila a barborky natrhala. Že bych se právě díky nim cítila tak hezky vánočně? Myslím, že to není těmi větvičkami, ale tím, že se ke mně dostaly dobré zprávy.

Ta první: V Dobré Vodě u Toužimi na první adventní neděli v řadě domácností zapálili svíčky na překrásných adventních věncích. Ženy z místní romské komunity se už několik let na konci listopadu scházejí společně s dalšími ženami z vesnice v sídle občanského sdružení Český západ, aby si je společně vyrobily a jsou snad rok od roku hezčí a nápaditější.

Výroba adventního věnce (ilustr. obr.)

To však není jediná tradice, kterou tu mají. Například v předvánočním čase společně putují k živému Betlému. Děti i dospělí, Romové i neromové se letos sejdou v úterý 22. prosince v podvečer před sídlem Českého západu. Společně si budou povídat o Vánocích, zpívat koledy, ochutnávat cukroví a pít čaj. Pak se pomalu se svíčkami a lampióny v ruce vydají po stopách vánočního příběhu Josefa a Marie.

Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou. V Dobré Vodě je dominantou obce panelový dům, kde žije asi osmdesátičlenná převážně romská komunita. Tento dům však není odstrašujícím místem. Naopak zapadá zcela přirozeně do vzhledu obce, jehož obyvatelé ať trvalí nebo chalupáři ve spolupráci s Českým západem usilují o její neustálé vylepšování a zkrášlování.

Zcela po zásluze získalo Občanské sdružení Český západ 1. prosince v Praze cenu Gypsy Spirit 2009 v kategorii nevládních organizací. Cílem tohoto projektu, který v České republice probíhá prvním rokem, je podpořit úsilí všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů v České republice. Možná, že jste v Plzni zavítali do dobročinného obchůdku Buťi. I ten podporuje úsilí Českého západu.

Vánoční hvězda

Ta druhá dobrá zpráva je o kostelu svatého Wolfganga v Ostrohu u Františkových Lázní. Ač především německý světec, který se stal pro své příkladné vlastnosti biskupem v Řezně, měl k nám zřejmě vřelý vztah. Zasloužil se totiž v roce 973 o založení samostatné pražské diecéze. Byl prý za svého života velmi skromný, ale určitě ho muselo mrzet, když z nebe sledoval, jak kostel, jenž mu byl zasvěcen, v uplynulých létech kvapem chátrá a hrozí, že jeho střecha někomu spadne na hlavu. To je však minulost. Místní před čtyřmi lety získali kostel od církve a založili Občanské sdružení na jeho záchranu. V první fázi se na opravách finančně významně podílel především Karlovarský kraj, něco přidala obec, ale postupně rostly i prostředky, které sponzorsky vložili místní podnikatelé. Uvědomili si totiž, že když bude rekonstruovaný kostel sloužit kulturním akcím, zvýší to atraktivnost Ostrohu. Není tu žádný průmysl, zemědělská činnost byla v posledních dvou desetiletích výrazně omezena. Pokud tu turisté utratí peníze, obci se to vrátí. K romantickému hradu Seebergu a poutavým naučným stezkám tak přibylo další místo, kam mohou zamířit návštěvníci z nedalekých Františkových Lázní i místního oblíbeného hotelu a penzionu.

Díky tomu, že prokázali životaschopnost svých plánů, mají dnes možnost také sáhnout na poměrně velké peníze z nejrůznějších fondů. Veřejná sbírka na záchranu kostela, která také roste, není rozhodně zanedbatelnou položkou.

Finance byly účelně vynaloženy. Celá střecha je rozpočtovaná na 4 miliony, teď jsou práce zhruba v polovině. A kostel žije. Konají se tam výstavy, v létě tam byla první svatba. Úžasné jsou koncerty, které se v kostele svatého Wolfganga konají. Jako jediný kostel v Evropě má totiž zavěšený dřevěný kazetový strop bez podpěr, díky němu je tu úžasná akustika.

Tuto sobotu kostel v Ostrohu opět ožije. Bude se tu konat už třetí Vánoční setkání občanů a příznivců kostela. Prostory rozezní adventní koncert souboru La Dolce Vita, nebude chybět výstava vánočního cukroví s ochutnávkou, pohoštění i tombola. Svatý Wolfgang byl známý svými zázraky. Ale tohle není jeho zázrak, to je výsledek snažení bezvadné party lidí, kteří mají rádi místo, kde žijí.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.