O víkendu slaví 30 let svobody celý kraj

15. listopad 2019
Zprávy

Nejen Plzeň, ale i další města a obce v našem regionu si připomínají 30 let od sametové revoluce. Stačí si vybrat z mnoha akcí a výstav.

Vzpomínkové happeningy, zvonění zvonů, výstavy nebo koncerty. Celý Plzeňský kraj slaví 30 let svobody - 30 let od sametové revoluce. Přímo v Plzni bude jedním z vrcholů akce Padá hvězda, konečně. Z budovy bývalého sídla plzeňských komunistů totiž definitivně zmizí zapomenutá rudá hvězda. „Byla osazena v roce 1987 podle návrhu plzeňského sochaře a medailéra Břetislava Holakovského, po dvou letech už nebyla aktuální,“ přiblížil osud 4 metry velké rudé hvězdy architekt Petr Klíma. Z ochozu posledního patra bývalého centra ústředního výboru KSČ začne v uvozovkách padat v neděli 17. listopadu v 17 hodin a 30 minut. 

Divadlem ke svobodě

Dalším plzeňským zastavením může být třeba Velké divadlo, kde v neděli ve 20 hodin začne komponovaný pořad Divadlem ke svobodě. Diváci se během něj podle mluvčí divadla Martiny Drbuškové budou tak trošku cestovat časem. „Zazní ukázky z operety Píseň tajgy nebo z hudební komedie Chceme zpívat a hrát. Sólista plzeňského baletu Richard Ševčík připraví na základě fotografií ukázku z baletu Mládí, který měl premiéru v roce 1956 a jako protipól uvedeme ukázku z baletu Proměna, který měl premiéru na začátku roku 2018,“ pozvala.

Výstavy přinesou dobové fotografie

K oslavám 17. listopadu se můžete připojit i v Blovicích a to už tradičním během. Děti a dorostenci startují v zámeckém parku Muzea jižního Plzeňska v 10 hodin  a dospělí ve 13 hodin. Ale podle Terezy Pelcrové v Blovicích mysleli i na nesportovce. Ti můžou navštívit třeba výstavu. „Je tvořená dobovými fotografiemi, dokumenty a letáky mapujícími listopadové události roku 1989,“ uvedla.

A výstavu připravili také Holýšově v kulturním domě. „Například budou k vidění uniformy, jak vojenské, tak i pionýrské. Pak přecházíme do roku 1989 a druhá polovina je věnovaná přímo revoluci,“ řekl za pořadatele Josef Hais.

Zvony se rozezní nejen v Dobřanech

30 let od sametové revoluce si v neděli 17. listopadu připomenou také v Dobřanech na jižním Plzeňsku a to přímo na náměstí. „Od 17 hodin na dobřanském náměstí pořádáme sametový happening, bude to večer plný vzpomínek, v 17.11 nás čeká zvonění zvonů a výstava fotografií šedé Dobřany. Po celý listopad je také možné zavítat do dobřanské galerie, kde je výstava Záblesky svobody aneb Konec osmdesátých let ve vzpomínkách Miloše Fikejze,“ zvala Jaroslava Umnerová z Kulturního centra Dobřany.

Svobodu připomene nejen v Dobřanech, ale i v Holýšově, Plzni a na mnoha dalších místech také zvonění zvonů. Jejich zvuk uslyšíte v nedělním symbolickém čase v 17 hodin a 11 minut.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio