Obložený srnčí hřbet
podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele
Suroviny:
1 kg srnčího hřbetu
100g slaniny
sůl, pepř,
nové koření
saturejka
2 lžíce másla
1 cibule
1 mrkev
0,3 l sladké smetany
0,2 l vývaru
kompotované hrušky
rybízová nebo brusinková zavařenina
růžičková kapusta
nakládané hříbky
Postup:
Cibuli a mrkev nakrájíme na kostky. Slaninu na proužky. Srnčí hřbet očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou. Opepříme, osolíme a na rozpáleném tuku na masité straně opečeme v pekáči. Přidáme nakrájenou zeleninu, několik kuliček nového koření, trochu saturejky. Pečeme v rozpálené troubě 3/4hodiny. Při pečení poléváme vypečenou šťávou a vývarem. Ke konci pečení přilijeme smetanu.
Upečené maso vyjmeme, uvolníme z kostí a nakrájíme na 3cm silné plátky. Omáčku prolisujeme a přelijeme jí maso. Při pečení podusíme růžičkovou kapustu. Naložené hrušky rozpůlíme a naplníme je zavařeninou.
Jednotlivé porce s omáčkou podáváme s dušenou růžičkovou kapustou, plněnými hruškami a naloženými hříbky.
Jako příloha se hodí karlovarský knedlík nebo bramborové krokety.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.