Obraz dokonalé zkázy

13. listopad 2008
Publicistika

Třináctého listopadu skončila v Karlových Varech výstava dokumentárních fotografií nazvaná Čečna - konečné řešení. Krátké ohlédnutí za kolekcí autentických záběrů z válkou zmítaného Čečenska připravil Lubomír Stejskal. Své poznámce dal název Obraz dokonalé zkázy.

Snímky válkou zasažené kavkazské země pořídil polský fotograf Adam Borowski, který kolekci zapůjčil občanskému aktivistovi Janu Šináglovi. Iniciátorem jejího umístění v karlovarské Vřídelní kolonádě byl přední regionální politik Jiří Kotek. Ačkoli výstava je rozsahem poměrně nevelká - fotografie jsou umístěny na dvou desítkách panelů, svým významem patří k počinům nejpůsobivějším. Je svědomím moderní doby, svědomím naší civilizace.

Čečensko, Groznyj.

Na záběrech vidíme nejděsivější důsledky fenoménu zvaného válka. Jsme němými svědky války v ruském pojetí, které se až příliš nápadně podobá genocidě civilního obyvatelstva. Obrázky ukazují krutost v té nejhorší podobě - brutální mučení, zoufalství matek a sirotků, masakr nevinných lidí, hromadné hroby, vybombardované domovy. Snímky jsou úděsné, skutečnost je ovšem podle bývalého válečného žurnalisty a dnes senátora Jaromíra Štětiny, který byl na vernisáži karlovarské výstavy osobně přítomen, nesrovnatelně drsnější. Právě proto, jak dodává spolupořadatel přehlídky Jan Šinágl, je důležité, aby se dostala do povědomí veřejnosti. Protože o Rusku je potřebné znát pravdu. Je to v zájmu našem a koneckonců i jeho.

Stejně tak je důležité znát národní zvyky, kulturu a způsob chování a uvažovaní cizinců, kteří žijí mezi námi. V Karlových Varech se to týká především příchozích z Ruska. Toho Ruska, jehož představitelé nesou plnou odpovědnost za všechny hrůzy, zvěrstva a bezbřehé utrpení čečenských obyvatel, jež jsme se zatajeným dechem vnímali na fotografiích Adama Borowského. Jiří Kotek k tomu případně dodává: "Jedině lhostejnost dává průchod barbarským řešením. Dnes na východě a kde zítra? A kdy znovu u nás?"

Logo

Senátor Štětina se netají názorem, že ruská oficiální místa o čečenském konfliktu vytrvale lžou. Karlovarská výstava proto mohla být k užitku také početné komunitě občanů Ruské federace, pro kterou jsou naše největší lázně vytouženou destinací. Zde se mohli dozvědět pravdu o skutečné podobě čečenské války a možná lépe porozumět tomu, proč mnozí lidé na Západě, a tedy i u nás, přistupují k jejich zemi s krajní nedůvěrou. Je proto škoda, že kolekce nebyla doplněna vedle průvodního slova v angličtině a českého překladu také vysvětlujícím komentářem v ruském jazyce. To ale byla jediná a vlastně jen drobná vada na kráse přehlídky snímků, která každého návštěvníka musela přimět k vážnému a hlubokému zamyšlení jak čelit tak nezměrnému utrpení, které i v naší době způsobují nevinným lidem mocní tohoto světa.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio