Odvoz odpadků v Plzni mnohde znemožňují sami Plzeňané

28. únor 2016

Do žluté popelnice patří plasty, do modré papír a do zelené sklo - ne každý Plzeňan se ovšem těmito pravidly řídí, a pracovníkům Čisté Plzně tím znemožní tříděný odpad odvézt. Okolo některých popelnic se navíc hromadí nepořádek, který patří spíš do sběrného dvora.

Svoz tříděného odpadu v Plzni komplikují neukáznění občané. Takzvané hnízdo se žlutou, modrou, zelenou a hnědou nádobou najdeme ve městě skoro na každém rohu. Někde tyto popelnice přetékají a přetéká pak i trpělivost Plzeňanů. Nepořádek kolem nádob na plasty, papír nebo sklo patří mezi největší problémy odpadového hospodářství v Plzni.

Odvoz odpadků má v západočeské metropoli od září na povel nová městská firma Čistá Plzeň. Týdně vyprázdní přes 21 tisíc popelnic a kontejnerů. S novým systémem jsou obyvatelé města zatím vesměs spokojeni. Když ale na rohu ulice stojí žlutá popelnice a z ní trčí PET lahve, kolem se válí krabice a igelitové tašky plné odpadků, má Plzeňan právo o funkčnosti systému pochybovat.

„Buď jsou malé nádoby, nebo se málo vozí a myslím si, že pět měsíců po zahájení toho systému už by to mělo fungovat. Může to vést až k tomu, že občané třeba přestanou třídit a to určitě nikdo nechce," stěžoval si plzeňský opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP09).

Kontejnery se směsí odpadků není možné vyvézt jako tříděný odpad

Barevné popelnice v některých městských lokalitách skutečně přetékají a je velmi obtížné kolem nich udržet pořádek. Podle vedení svozové společnosti Čistá Plzeň souvisí tento problém zejména s nekázní samotných uživatelů systému. Často prý totiž lidé do popelnic házejí odpad, který tam nepatří.

„Máme stanoviště, kde třeba jsme například nevyvezli od začátku systému jednou jedinkrát k dalšímu využití sklo, protože ten kontejner je využíván pro odkládání směsného komunálního odpadu a naopak my bychom znehodnotili tu surovinu, kterou už vezeme v tom autě, kdybychom ten kontejner do toho auta vysypali," uvedl jednatel Čisté Plzně Petr Baloun.

Barevné popelnice navíc také zneužívají někteří podnikatelé, kteří si tím usnadňují likvidaci odpadu. Často takto jednají různé provozovny v okolí popelnic, večerky, restaurace. Čistá Plzeň řeší mnohdy i kuriózní případy.

„Pokud se vedle toho stání objeví, což je také velmi častý případ, lednička, vystěhovaný obývák a tak podobně, tak to je samozřejmě odpad, který by měl být odvezen do sběrného dvora, od 1. 9. zdarma," doplnil Petr Baloun.

Na místa u popelnic se zaměřili i strážníci

Mezi problematická stání patří například Husovo náměstí, Pařížská ulice a obě dvě stání v ulici Kardinála Berana. Stejně jako má problém několik příčin, má i několik možných řešení. Čistá Plzeň průběžně navyšuje kapacitu barevných nádob a ladí s magistrátem postup proti neukázněným podnikatelům. Přecpané popelnice mají v hledáčku i městští strážníci.

„V rámci běžného výkonu služby se městská policie zaměřuje na stav u popelnic, kde se mimo jiné tvoří nejen nepořádek, ale i různé černé skládky. Buďto může udělit přímo na místě té osobě blokovou pokutu, případně předat souvis do správního řízení," vysvětlila postup strážníků mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Zlepšení situace přislíbil i náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Na fungování ale také odstraňování chyb Čisté Plzně v současnosti dohlíží nový ředitel. Od února vede firmu Otakar Horák, který ve funkci vystřídal Tomáše Ženatého.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio