Okurkový salát se škvarky. Slovinská tradice
Škvarky vařené v octě s okurkou dohromady, k tomu brambory a navrch zakysaná smetana. Možná vás tato zvláštní kombinace trochu zaráží. Ale zkuste to, budete překvapeni vynikajícím výsledkem
- 500 g salátových okurek
- 1 PL škvarků
- 1 KL hladké mouky
- 1 KL mletého kmínu
- 3 - 5 lžic ovocného octa (vinný, jablečný, …)
- trochu vody
- 4 stroužky česneku
- 2 vařené brambory
- 300 ml zakysané smetany
- mletý pepř, sůl
Okurky oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme chvíli stát. Škvarky smícháme s moukou, zalijeme octem a vodou, promícháme a přivedeme k varu. Směs zhoustne. Odstavíme s ohně a necháme vychladnout. Okurky vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme škvarkovou směs, rozmačkané vařené brambory, najemno nasekaný česnek, okořeníme mletým pepřem a mletým kmínem, podle chuti dosolíme. Dobře promícháme a na závěr přidáme hustou zakysanou smetanu a opět promícháme. Podáváme vychlazené s pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.