Omrzel vás řízek nebo plátky? Tak si udělejte kuřecí špíz s bramborami a určitě nebudete litovat

Skvělé špízy plné chutí a vůní jsou nejen krásné na pohled, ale především jsou moc dobré. Maso na špízu k létu neodmyslitelně patří. Stejným způsobem můžete připravit i zeleninu, houby, ale také ovoce. 

Recept na špíz je těžké popsat. Spíš je lepší zaměřit se na různé chuťové kombinace. Protože více než recept, chce příprava špízů nápad. Zajímavé je, když pozvete větší skupinku lidí a nachystáte do jednotlivých misek různé suroviny, už nakrájené na kousky. A každý si svůj špíz zkombinuje sám.

Suroviny:
3 větší kuřecí prsa, 6-8 brambor, 1 sladká paprika, 3 šunkové klobásy, 250 g cherry rajčátek, sůl, mletý černý pepř, sladká mletá paprika, pažitka, sušený medvědí česnek

Postup:
Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do mísy, v ní je osolíme, přidáme sladkou mletou papriku a promícháme.
Maso též omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolime, opepříme. Posypeme mletou paprikou a promícháme.
Papriku omyjeme vyndáme semínka, nakrájíme na kostičky a dáme na stranu. Klobásu nakrájíme na kolečka a dáme opět na stranu.
Mezitím vyndáme plech, ve kterém špízy budeme péct. Na špejli dáme dva plátky brambor, maso, papriku, klobásu, rajčátko a ukončíme bramborami.
Stejný postup děláme u všech špejlí, dokud máme všechny plné.
Když máme špízy hotové, tak je posypeme bylinkami dáme do předehřáté trouby na 200 °C, poté troubu snížíme na 180°C a pečeme do změknutí brambor a masa.

Pár rad a tipů

Kovová jehla, nebo dřevěná špejle?
Špízy napichujte na speciální kovovou jehlu. Je to nejpohodlnější. Kdo chce, může použít dřevěné špejle. Prodávají se i takové, které jsou na jednom konci do špičky. Suroviny se na ně výborně napichují. Dřevěné špejle však před použitím namočte na hodinu do vody. Nebudou se vám připalovat.

Maso na špízy
Ideální je maso, které bude rychle hotové. Výborné a osvědčené jsou kuřecí kousky, rychle hotová bude třeba vepřová panenka, ale jiné druhy vepřového masa. S trochou opatrnosti na špíz můžete nabalit kouličky z mletého masa, hovězího nebo vepřového.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.