Ondřej Trojan se v Plzni „usklepoval“

21. duben 2016

Pět let žádný film nerežíroval, věnoval se práci producenta. Od snímku Občanský průkaz se zatím do režírování nehrnul. Ale tomu je konec – Ondřej Trojan nám ve studiu prozradil, že chystá koprodukční film s ČT o Zdeňku Tomanovi a režírovat bude i novou černou komedii z pera Petra Jarchovského Bourák.

Do Plzně se Trojan vrací na Finále často a rád. Už jen kvůli atmosféře a příjemným lidem, které na festivalu potkává. Letošní ročník ho ale téměř „usklepoval“. Což znamená, že tady uvedl premiéru třídílné série Böhmen und Mähren s Divadlem Sklep a práci na tomto projektu tím i důstojně ukončil. A i když se s manželkou dopředu dohodli, že po projekci půjdou brzy spát, plány vzaly rychle za své. Usklepovaný tak přišel i do našeho studia a jak sám řekl, přepadla ho nostalgie a dokonce menší ranní splín.

Něco skončilo, další práce ale čeká: dlouholetý kolega, scénárista Petr Jarchovský, přišel s námětem na černou komedii ze současnosti. Dostala název Bourák a točit se začne poté, co Ondřej Trojan natočí snímek o kontroverzní postavě 40.let minulého století Zdeňku Tomanovi.

Trojan promluvil také o povídkovém snímku Smrtelné historky, svém prvním animovaném počinu, který v Plzni představil a reakce diváků ho mile překvapily. Další snímek – Lichožrouti – bude mít premiéru letos v říjnu a podle míry úspěšnosti dojde k natočení dalších pokračování.

Kromě filmařiny se Trojan dostal i do prezidia Filmové a televizní akademie, která mimo jiné stojí za realizací soutěže Český lev nebo o nominaci českých snímků na evropské ceny a Oscary. Co ta práce obnáší a jak velkou konkurencí jsou pro dnešní filmaře nová média?

Kdo byl Zdeněk Toman, hlavní postava příštího filmu Ondřeje Trojana? Kdo ho bude hrát? Kolik procent filmových nápadů, které se mu dostanou na stůl, musí odmítnout? A jaký je Ondřej Trojan lyžař?

Poslechněte si záznam rozhovoru Stanislava Juríka s producentem, režisérem a hercem Ondřejem Trojanem.

Spustit audio