Opilá Charlota s rumem
podle paní Miloslavy z Chodova.
Suroviny na těsto:
4 vejce
1 vanilkový cukr
100 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
Suroviny na náplň:
100 g jahodové marmelády nebo džemu
300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudingu
60 g krupicového cukru
50 ml rumu
200 ml husté zakysané smetany
Postup:
Žloutky utřeme s oběma cukry do pěny, vyšleháme sníh z bílků a postupně s moukou přidáváme k vyšlehaným žloutkům.
Těsto nalijeme na plech, kde máme připravený, vymazaný a vysypaný pečící papír (použijeme přes sítko prosátou strouhanku).
Pečeme při teplotě 180° C, asi 10-12 minut.
Z mléka, pudingového prášku a cukru uvaříme klasický puding, na konci vaření vmícháme rum. Do vlahého pudingu přidáme zakysanou smetanu a dobře vše promícháme.
Roládu na plechu potřeme jahodovou marmeládou a stočíme. Upečenou roládu nemusíme balit přes vlhkou utěrku, krásně se zabalí právě s pomocí použitého pečícího papíru.
Rozkrájíme ji na plátky. Připravíme si misku (o obsahu asi 1,5 l), kterou vyložíme potravinářskou fólii. Celou plochu misky poklademe plátky rolády; několik plátků si necháme i na přiklopení. Na vrstvu nakrájené rolády navrstvíme krém a přiklopíme zbylými plátky rolády. Dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc.
Pře servírováním vyklopíme na talíř a rozkrájíme na dílky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.