Orlům mořským se líbí na rybnících Rokycanska

31. srpen 2005

Ornitologové se domnívají, že se na Rokycansku rozšiřuje vzácný orel mořský. Usuzují podle toho, že v minulých dnech zpozorovali dravce na Kařezských rybnících, což je poměrně daleko od jejich hnízdiště na Padrťských rybnících. Podle vedoucího záchranné stanice živočichů v Rokycanech Pavla Moulise, si zřejmě mláďata orlů z Padrťských rybníků, kteří tam hnízdí už asi šest let, hledají nové vlastní teritorium.

Kařezské rybníky jsou od roku 1992 přírodní památkou kvůli ochraně hnízdišť a tahové lokality vodního ptactva.

Orel mořský je mohutný dravec. Rozpětí křídel dosahuje až 240 centimetrů. Staří ptáci jsou hnědí se světlejší hlavou a bílým ocasem. Mladí ptáci jsou temně hnědí, ocas mají hnědě mramorovaný. Orel se živí převážně rybami, nepohrdne však ani kachnou či jiným vodním ptákem. Orel mořský je věrný svému hnízdišti. V době toku krouží samec i samička v těsné blízkosti, předvádějí hravé střemhlavé lety a dotýkají se drápy, což Je podle Pavla Moulise pěkná podívaná. Doplnil, že orlí hnízdo je obrovská stavba z větví. Pták si ho buduje na nejvyšších a nejstarších stromech, někdy i na skalách.

Logo

Kdysi byl orel mořský hojným ptákem. Pak v Česku asi 100 let nehnízdil. Teprve v 70. letech minulého století se začala jeho populace obnovovat. Nyní je v Česku zhruba 30 hnízdících párů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio