Ornitologové zvolili ptáka roku 2017. Stal se jím datel

15. březen 2017

Při procházce lesem můžete teď zažít leccos. A leccos také uslyšíte. Třeba klepání. Samozřejmě, jaro klepe na dveře a není v tom klepání samo. Budete-li mít štěstí, můžete spatřit v korunách stromů datla, jak klepe zobákem do stromů. Mluvíme o něm proto, že ornitologové se letos shodli na tom, že právě datla vyhlásí Ptákem roku 2017.

„Datel je lékařem stromů a veškeré choroby okamžitě sežere. Živí se dřevokazným hmyzem, převážně jeho larvami. Můžeme to nadsadit a říct, že vytesává a léčí stromy. Dřevaři z něho ale ve skutečnosti nadšení nejsou, protože při honu za larvou znehodnocuje dřevo, které je možné následně použít jen na topení,“ říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Podle Karla Makoně datel do naší přírody patří a je součástí ekosystému a určité ekologické stability lesa. Navíc patří mezi chráněné druhy. Jejich počet je kolísavý, což je většinou z důvodu kůrovcové kalamity nebo počasí. Když dlouho prší, vytopí se dutiny ve stromech a sezona není příliš úspěšná.

Černý s červenou čepičkou

Datel je největší evropský šplhavec, měří přibližně 30 centimetrů. Je celý černý, s bělavým okem a zobákem. Samec má červené temeno, samice pouze červenou skvrnu v týlu. Díky svému dlátovitému zobáku se mu daří získávat potravu z kmene stromů. Vyskytuje se ve starých borových, smíšených a bukových lesích.

Patří mezi teritoriální ptáky. Svoje území si bedlivě hlídá a všechny vetřelce z něj vyhání. Jeho oblast je vždy tak veliká, aby uživila jeho i celou jeho rodinu.

Vytesáváním dutin ve stromech, vytváří datel nové hnízdní možnosti pro jiné druhy ptáků. „On vlastně vyrábí pro všechny ostatní druhy ptáků včetně netopýrů přímo ve stromech takové budky. Dutiny datlů jsou hodně oblíbené,“ vysvětluje Karel Makoň.

Podobně jako datel tlučou do stromů i jiné druhy ptáků. Například strakapoud nebo žluna.

autor: lum
Spustit audio