Osobní automobily už mohou jezdit přes hraniční přechod Potůčky

17. leden 2008
Tento pořad

Hraniční přechod mezi Německem a Českou republikou v Potůčkách, který sloužil dlouhé roky pouze pro pěší, mohou od včerejšího odpoledne využívat také osobní automobily do hmotnosti 3,5 tuny. O rozšíření přechodu usilovaly Potůčky několik let a do přípravy komunikací investovaly několik milionů korun. Zprovoznění přechodu pro automobily může významně přispět k dalšímu rozvoji regionu v oblasti Krušnohoří.

Starostka obce Jarmila Fořtová konstatovala, že Potůčky se na otevření přechodu začaly připravovat před více než rokem. Od té doby na české straně vyrostl celý soubor silničních staveb. Vznikla tady například nová kruhová křižovatka za téměř 20 milionů korun. Potůčky získaly od státu dotaci 12,5 milionu korun a zbytek daly z rozpočtu. V závěru loňského roku byla dokončena první část rekonstrukce silnice z Potůčků do Horní Blatné, která vede dále na Karlovy Vary. Oprava této důležité cesty stála kolem 31,5 milionu korun a financoval ji Karlovarský kraj. Automobily měly přes nový přechod jezdit už 21. prosince, ale německá strana nestačila včas odstranit zbytky staré celnice a opravit povrch komunikace k přechodu.

silnice

Otevření přechodu pro osobní automobily mezi Potůčky a Johanngeorgenstadtem považuje za pozitivní i starosta nedalekého Božího Daru Jan Horník. Jak řekl, zkrátí se tak výrazně cesta mezi oběma městy, která se snaží o řadu společných projektů v regionu. Na druhé straně ale vidí rovněž negativa, která může rozšíření provozu na přechodu v Potůčkách přinést. Tím největším je špatný stav silnic v regionu. Mezi Potůčky, Horní Blatnou a Perninkem se sice silnice opravuje, ale další cesta směřující z Horní Blatné do Božího Daru v plánech silničářů není. Rozhodně tady dojde k výraznému nárůstu provozu a silnice na to není stavěná. Božídarští se proto budou snažit alespoň vybudovat stezku pro pěší, která by je ze silnice odvedla.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio