Osobností Sokolova 2006 je Jiří Krotil

7. březen 2007

Dlouholetý volejbalový trenér a lékař Jiří Krotil se stal Osobností Sokolova za rok 2006. Město ocenilo jeho úspěchy jak ve výsledcích družstev, které trénoval, tak i při práci s mládeží. Trénování se dnes čtyřiaosmdesátiletý Jiří Krotil věnoval přes 50 let a skončil teprve loni.

Jiří Krotil byl potěšen, že se myslelo i na sport. Podle jeho slov, trenérům nejde jen o výsledky, ale i o výchovu mládeže v globálu. Domnívá se, že sport a výchova v kolektivu je nezastupitelná.

Logo

Krotil část života strávil v komunistickém vězení. Trénovat začínal v Karlových Varech v roce 1954 a skončil loni v Sokolově družstvem juniorek. "Dosáhli jsme druhého místa v republice v žákyních, postoupili do první ligy juniorek, kterou jsme s převahou vyhráli a postoupili do extraligy. Soutěž jsme ale předali družstvu, které hrálo za námi," popsal své poslední úspěchy Krotil.

Město Sokolov udělovalo cenu Osobnost roku potřetí. Mezi oceněnými v deseti kategoriích byl například i bývalý ředitel sokolovského muzea, historik, odborník na hornictví a regionální dějiny Pavel Beran za propagaci Sokolovska.

Za organizování akcí, jejichž význam přesahuje region, byl oceněn také Ladislav Zoubek, dlouholetý propagátor a organizátor turistických akcí.

Logo

Podle starosty Sokolova Karla Jakobce byly před třemi lety obavy, jestli bude v Sokolově dostatek osobností na každoroční udělování ocenění. "Ukázalo se, že každým rokem je nominovaných víc a rozhodování o to těžší. Osobností je dost, a to zřejmě ještě o mnoha ani nevíme," řekl Jakobec.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio