Ovocný chléb s jablky
Tento chlebíček může zpestřit i váš sváteční stůl. Navíc jde o pochoutku velice zdravou, plnou jak vitaminů, tak především minerálních látek, které jsou uložené v ořechách a v sušeném ovoci, hlavně ve švestkách. Pravda je, že je tento recept dost nákladný, ale Vánoce máme přeci jen jednou do roka.
Suroviny:
1 kg jablek
200 g rozinek
200 g ořechů (lískových, vlašských nebo mandlí)
200 g sušeného ovoce (brusinky, fíky, datle, švestky, meruňky)
500 g hladké nebo polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
mletá skořice a rum podle chuti
Postup:
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme rozinky, skořici a rum, zamícháme a necháme 3 hodiny odležet.
Sušené ovoce a ořechy necháme vcelku, jen ty největší kusy překrojíme a dobře nasucho promícháme. Přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a proleželá nastrouhaná jablka s rumem a skořicí. Dobře promícháme a z těsta utvoříme dva bochánky, které přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 1 hodinu při 180 °C.
Ovocný chléb podle tohoto receptu vydrží dlouho vláčný.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny (bez doby potřebné k proležení jablek).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.