Ozdobte si vánoční stromeček sněhovými pusinkami z cukru a bílků

20. prosinec 2023

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková zdobí vánoční stromek sněhovými pusinkami tak, jak to dělávala její maminka. Děti pak můžou okusovat pusinky svými pusinkami přímo ze stromečku.

„Můj stromeček je přeplácaný, dávám na něj ledacos. Já mám ráda na vánočním stromečku kýč,“ přiznává Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Mezi dekorace, které používá každoročně, patří sněhové pusinky.„Když jsme byli děti, moje maminka dělávala pusinkové řetězy. To znamená pusinkové těsto ze sladkých bílků. Na nitku navlékala takové minipusinky a pak jsme je věšeli na stromeček. Pro mě je to taková vzpomínka na dětství, jak jsme to cukroví okusovali rovnou ze stromečku z těch nití,“ usmívá se paní Jana, když se v myšlenkách vrací do svých dětských let.

Sněhové pusinky s bylinkami

Ingredience
  • na 1 bílek 75 g cukru (půl na půl moučkového a krystalového)
  • špetka soli
  • aromatické květy dle výběru (fenyklový, levandulový…) 
  • květy na zdobení dle vlastního výběru

Bílky necháme prohřát na pokojovou teplotu. V hluboké míse vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh.

Postupně přidáváme po polévkových lžicích cukr a stále šleháme.

Květy rozdrtíme s trochou hrubého cukru na prášek a vmícháme do ušlehaných bílků.

Na plech vyložený pečicím papírem klademe malé hrudky a zdobíme sušenými květy.

Sušíme v troubě podle velikosti hrudek 6 až 8 hod. při 100°C.

Spustit audio