Paleontologové hledají v Ovčíně zkamenělou minulost

7. srpen 2009
Tento pořad

Paleontologové ze Západočeského muzea v Plzni zahájí 10. srpna nový výzkum v Ovčíně u Radnic. Toto jedinečné místo ukrývá 310 miliónů let starou fosilní flóru, která je pohřbena v sopečném popelu. V minulosti zde našli například jedinečně zachovalou obří vážku, celou větev plavuně a další - i dosud neznámé - exempláře pravěké flóry. Čím je lokalita Ovčín pro paleontology tak unikátní, na to se Dominik Mačas zeptal vedoucího výzkumu Josefa Pšeničky ze Západočeského muzea.

Podle Josefa Pšeničky v předchozích letech našli paleontologové na Ovčíně kolem 23 biologických druhů, z toho asi tři nové. Na lokalitě se zachovaly zkameněliny ve vulkanickém popelu. Neodplavila je jako v jiných případech voda. Vědci tak mohou studovat, jak doopravdy vypadal pravěký les. Nyní budou pokračovat v části výkopu, kam podle posledních výzkumů směřovaly nádherně zachovalé rostliny. Naposled tam odkryli část dlouhého kmene, asi čtyři metry. Nyní možná narazí na korunu, což by mohl být skutečně unikát. Část odkrytého kmenu byla , jak uvedl Josef Pšenička, obalena zvláštními rostlinami, což vyvrací představy, že v období karbonu byly kmeny holé, bez popínavých rostlin.

V minulých letech vědci na lokalitě našli také otisk zkamenělé prvohorní vážky, tedy nález světového významu. Otisky hmyzu se nacházejí jen velmi zřídka. Paleontologové by rádi našli další. Jejich úkolem bude také sjednotit metodiku výzkumu rostlin. Přímo v praxi se s ní seznámí i odborníci z čínské akademie věd. Jejich tým se musí sehrát s týmem Čechů tak, aby byli schopni společně při práci na čínské lokalitě získat maximální množství informací. Lokalita Wu-ta na severu Číny je totiž ohrožena těžbou uhlí, cenné místo bude zřejmě do dvou až tří let nezvratně zničeno. Podle Pšeničky znamenají Wu-ta i Ovčín obrovský přístup k informacím, které pomohou k pochopení vývoje přírody i jejích mechanismů.

Logo

Výzkum potrvá do 22. srpna. Výkop organizuje Západočeské muzeum v Plzni ve spolupráci s Akademií věd ČR, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, Českou geologickou službou a Národním muzeem.

Spustit audio