Památné datum

17. září 2009
Publicistika

Hrubost, lhostejnost, arogance - tato slova jsou v souvislosti se současnými mezilidskými vztahy zmiňována poměrně často. Konfliktních situaci v naší společnosti jakoby přibývalo. Mnohdy jde ovšem o střety úplně zbytečné. A právě o jednom takovém se zmiňuje poznámka, kterou tentokrát připravil Zdeněk Trnka.

Deváté září 2009 - toto památné datum si pro vstup do společného života vybralo jen v Karlových Varech dvanáct párů. Svatební den měl být pro novomanžele výjimečnou životní událostí. Jisté ovšem je, že určitě v jednom případě nebude svatební den se třemi devítkami krásnou vzpomínkou, ale spíše noční můrou. Karlovarská obřadní síň se totiž nachází na okraji lázeňské zóny, a navíc v ulici, která není dostatečně široká. Dopravní inženýři při nedávné rekonstrukci jaksi zapomněli, že v obřadních dnech kolony svatebčanů zákonitě musí omezit provoz na silniční spojce do lázeňského centra.

A co se stalo před karlovarskou obřadní síní 9.září? V tento oficiální obřadní den města se skromná svatební kolona čítající čtyři automobily dočkala nepříjemného překvapení. Strážníci městské policie uzamkli jejich kola takzvanými botičkami. Bez ohledu na to, že šlo o vozidla svatby. Bez ohledu na to, že úřednice magistrátu nevěstu i ženicha přesvědčovala o tom, že povolení k vjezdu do lázeňské zóny a zastavení před obřadní síní není nutné.

Logo

Omyl se samozřejmě stane. Ale pokud se hned vysvětlí, může začínající nepříjemnost skončit s úsměvem. Nicméně ve chvíli, kdy nevěsta několik minut po obřadu s miminkem v ruce prosí policistu, aby jim botičku na auto nedával, neboť jde o vozidla její svatby, a policista bez zájmu konstatuje že porušila zákon a bez pokuty botičku nesundá, pak to co vypadalo jako kanadský žertík, končí bezmocným vztekem svatebčanů. Třísetkorunovou pokutu novomanželé museli zaplatit, aby se vůbec dostali ke svatebnímu stolu.

Pikantní na dané věci je fakt, že podle mluvčího magistrátu městští policisté udělali chybu. Neboť "cituji doslova" fatálně selhala komunikace mezi magistrátem a městskými policisty. Ti o 9. září, jako obřadním dnu města, vůbec nevěděli.

Logo

Deváté září letošního roku proto pro Karlovy Vary památným dnem určitě bude. Přesněji řečeno, zůstane pro něj spíše velkou ostudou. Vedení města, možná i městské policie se zřejmě budou svatebčanům omlouvat. Zkažený den, který měl být šťastným krokem do společného života - ten už zpět nevrátí nikdo. Městská policie, ani karlovarský magistrát....

autor: zdt
Spustit audio