Paměť města a regionu

31. leden 2011
Publicistika

V záplavě jiných témat poněkud zanikl fakt, že Západočeské muzeum v Plzni začne konečně sloužit svému nejvlastnějšímu účelu. V přípravě je totiž expozice historie západočeského regionu. V následujícím příspěvku si této novinky všímá Petra Kosová.

Budovat expozici historie západu Čech začne v březnu tohoto roku Západočeské muzeum v Plzni. V poválečné historii této instituce se jedná o první takový počin. Pakliže je jednou ze základních funkcí muzea vzdělávat a poskytovat informace právě o historii regionu, v němž se nachází, je to zpráva neuvěřitelná. A přesto nedoceněná.


Muzeum v Plzni se začalo formovat už od roku 1847. Budova Západočeského muzea, které patří k dominantám centra města dodnes, byla zpřístupněna roku 1913 i se svými sbírkami. Druhá světová válka chod instituce výrazně narušila. V poválečném a následujícím socialistickém období se muzeum a jeho fondy postupně štěpilo do dalších subjektů, jako je například Západočeská galerie. A péče o historii kraje byla ve městě odsouzeném k povlovnému pasivnímu trouchnivění minimální. Takže ačkoli v té době i každé malé muzeum prezentovalo svůj mikroregion, Plzeň byla ke své vlastní historii hluchá. O moc lépe na tom nebyly ani jiné oblasti kulturní sféry.


V muzeu by se snad měla situace konečně po desítkách let změnit. Vznikající expozice regionální historie by se měla rozpřáhnout od nejstarších počátků do konce 19. století. Následující období zatím zpracované není, což se doufejme v dohledné době změní.

Západočeské muzeum


Příklad chybějící stálé muzejní expozice je příznačný pro kulturní zázemí celé Plzně. Stále v něm nacházíme spoustu slepých míst. A to nejen v případě chybějících budov s kulturním posláním, ale i třeba ve vztahu k paměti města a regionu. Také proto bylo a je úsilí o titul Evropské hlavní město kultury 2015 odůvodněné. Ale jak vidno, ani prestižní mezinárodní projekt neznamená, že získá kultura ve městě prioritu. Vždyť zpráva o tom, že se chystá alespoň v jedné oblasti náprava, tedy že se plzeňskému muzeu začne vracet paměť, zaniká v halasu podezřele masivní kampaně za novou spalovnu v Chotíkově nebo v pokřiku kolem drahé rekonstrukce fotbalového stadionu. A vedle toho potichu skomírají plány na výstavbu potřebné nové krajské galerie a mlčí se o tom, kolik je otazníků kolem náplně plánované budovy nového divadla.


Vznik expozice historie západočeského regionu je tedy zatím prvním konkrétním počinem, který do projektu Plzeň 2015 rozhodně patří. Vždyť Plzeň už v první přihlášce ke kandidatuře deklarovala odhodlání poznávat a zkoumat svoje kořeny s vědomím, že bez znalosti minulosti nelze vytvářet představy o své budoucnosti. Z tohoto pohledu je namístě víra, že nová expozice dokáže svojí atraktivitou provedení oslovit nejen obyvatele regionu, ale i návštěvníky z Evropy, na které by se Plzeň měla začít intenzivně připravovat. A je namístě i přesvědčení, že by město teď mělo napřít pozornost ke všem kulturním projektům. Zatím se zdá, že má úplně jiné zájmy.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.