Pandu červenou proslavil útěk samce Nepála

14. srpen 2023
Mezi námi zvířaty

Panda červená, nebo též malá, má sice rodové jméno shodné s pandou velkou, ale až na obdobný životní styl toho příliš společného nemají. Panda červená je v Plzni a okolí navíc dobře známá díky útěku samce Nepála z roku 2019.

Panda červená

„Panda červená se živí primárně bambusem, ale nepohrdne ani ovocem, vajíčky nebo malými živočichy,“ sdělil na úvod chovatel malých a velkých šelem v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Bronislav Ludín, který pokračoval:

„Je to zvíře žijící ve velkých nadmořských výškách, a to až ve 4 000 m n. m. V letních měsících žije ve výšce blížící se dokonce 5 000 m n. m. V takové výšce nemá mnoho predátorů, dá se říct, že má 3 predátory – levharta sněžného, levharta skvrnitého a nějakého dravého ptáka. Jedná se o zvířata žijící v nejvýše položených oblastech světa.“

Panda červená holduje chladu, teplo nevyhledává

Panda červená získala své druhové jméno dle typického zbarvení srsti. Její obličej má bílou masku, břicho a konce končetin jsou do černa. „Ocas má proužkovaný, podobně jako lemur. Je známá svým uvolněným životním stylem, kdy často polehává na stromech. Nejvíce aktivní je na podzim a v zimě, kdy je chladno a jí to vyhovuje. Naopak vysoké teploty nemusí. Žádný ochlazovací systém v zoo nemáme, nejúčinnější a nejvíce přirozené jsou stromy, kde může být o 3-4 stupně méně, než v okolí. Přímo v korunách stromů je možná ještě chladněji,“ řekl chovatel.

Samec pandy červené jménem Nepál se proslavil velkým letním útěkem, jak potvrdil tiskový mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba: „11 dní jsme prosili veřejnost, kdo z nich by viděl divné rezavé zvíře, ať se ozve. Nakonec ho opravdu jeden člověk objevil a jiný člověk jej potom za 3 dny pomohl odchytit. A jelikož Nepál utekl v srpnu a zrovna se chystala reklamní kampaň na září, tak bylo vtipné spojit to s fotkou pandy a sloganem Taky už máte po dovolené? Tento slogan měl velký úspěch a celý ten útěk Nepála přispěl k tomu, že se na Plzeňsku stala panda červená známou a populární."

Kde ve volné přírodě se panda červená vyskytuje? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio