Partnerství a regiony

5. květen 2004
Publicistika

O významu a síle partnerství v regionech i v Evropě napsal komentář Jiří Tomáš Blažek, který se domnívá, že budoucí rozvoj společenství se zakládá na síle a samostatnosti regionů.

Jsme v evropském společenství, které začátkem padesátých let minulého století založil společný podnikatelský a politický rozum. Je dobré si všimnout přítomnosti obou těchto pojmů, které se spojily do základní roviny všech dalších evropských aktivit. Tato podsada evropského domu se nazývá partnerství. Není to tak zřejmé, tváří se ten výraz nenápadně, ale výjimečným způsobem právě partnerství odolává ředění a zprofanování jako řada jiných, původně stejně silných slov. Partnerství nelze zamáčknout do šuplíků klišé a slůvek vnitřně opotřebovaných, vyhaslých. Evropská spolupráce na jeho dobrém naplnění stojí.

Tato pravda vůbec není v rozporu s tím, že budoucí rozvoj celého společenství je založen na síle a samostatnosti regionů. Regiony se totiž právě bez partnerství neobejdou, prosperita celku by bez všech podílníků, kteří by správně partnerství nepochopili, vážně trpěla. Fungovat to musí na několika úrovních, když práce na té mezinárodní je předpokladem pro ekonomický rozvoj celé Evropské unie. Uvnitř států, ten náš nevyjímaje, je předpokladem rozvoje dobře pochopené partnerství mezi podnikateli, státní a veřejnou správou, což platí také, ale v řadě ohledů především, mezi jednotlivými kraji.

Logo

Na krajských úrovních je partnerství stejně důležité a tvoří fundament celostátního a evropského rozvoje. Nelze se tady vypočítavě spoléhat na alibistické zprůměrování výsledků větších celků. Kraje si to jistě uvědomují a určitě v oblastech, kde se projevuje odborná slabost, marně nahrazovaná politickým působením, učiní po volbách důsledné personální změny. Ty se v některých případech jistě nevyhnou ani politické reprezentaci Plzeňského kraje, ale tyto analýzy a prognózy si ponechme až na dobu předvolební. Jen v této souvislosti ještě dodejme, že právě absence pochopení partnerství krajský rozvoj nedobře ovlivnila.

Evropská unie spoléhá na podporu z regionů, regiony na podporu z Bruselu. Nejlépe udělá každý z regionů to, že bude spoléhat na sebe. Tlak na státní i evropské vedení je obyvateli regionu zcela očekávaným a přirozeným nástrojem, ale vyžaduje to splnění jednoho úkolu - vzdělat všechny zúčastněné tak, aby přestali považovat konkurenta za nepřítele a začali se navzájem vnímat jako partneři. Partneři, kteří jsou do velké míry závislí na spolupráci a poctivé kolegialitě. Zatím tomu tak není, ale věřme ve změnu. Hned na začátku té etapy si ale povězme, že na toto pochopení nám z Bruselu nikdo dotaci nepošle. Tato kapitola je otevřena v každém z nás, naprosto soukromně.

Logo
Spustit audio