Pat v Hazlově

19. květen 2011
Publicistika

V tomto týdnu se do středu pozornosti dostala obec Hazlov na Chebsku. Přesněji komplikovaná situace na tamní radníci, která vyústila do zvláštní formy dvojvládí. Téma pro Lubomíra Stejskala.

Ani nahá, ani oblečená. Tímto pohádkovým příměrem by se daly charakterizovat současné poměry v Hazlově. Obci mezi Františkovými Lázněmi a Aší s půldruhým tisícem obyvatel. Ti jsou rozděleni právě tak jako konšelé na tamní radnici. Příčinou kontroverze je rezignace – nerezignace zastupitele a nynějšího starosty Josefa Čapka. Ten se po loňských říjnových volbách dostal do devítičlenného zastupitelstva jako první na listině Nezávislých. Ze všech zvolených kandiátů dostal druhý největší počet hlasů. Vzápětí ale podepsal rezignaci na svůj mandát, kterou ale tehdejší starosta a nynější místostarosta Miroslav Všetečka nepřijal. Přesněji: neudělal s ní to, co měl, tedy neodeslal ji na registrační úřad do Aše. Jako důvod uvedl následné ujištění ze strany Josefa Čapka, že rezignaci nepodepsal vědomě. Svůj existující podpis vysvětlil Josef Čapek tím, že mu příslušný dokument někdo podstrčil. Zde se nabízí otázka: jakou pozornost věnuje tento muž – lokální politik, jenž byl poté zvolen starostou, dokumentům předloženým mu k podpisu?


A co je závažnější: jak může být zastupitelem a starostou Hazlova, když podle rozhodnutí Krajského úřadu v Karlových Varech z minulého měsíce ztratil mandát ke dni 22. října loňského roku? Dodejme, že týž krajský úřad dal osvědčení o tom, že se stal zastupitelem, prvnímu náhradníkovi hnutí Nezávislých Josefu Mondekovi. Starosta Čapek i jeho zástupce Všetečka ovšem oponují, že ašské registrační místo žádnou rezignaci hazlovského starosty neeviduje. Starosta je tudíž ve funci zcela právoplatně.

Radnice


To si ovšem nemyslí opozice, která se rozhodla vzít věci do svých rukou a gordický uzel demokratickou cestou rozetnou. Čekala jen na vhodnou příležitost – zasedáni zastupitelstva. Den D nastal minulý týden v úterý 10. května. Svolané jednání opustila a na separátním rokování zvolila nové vedení. Na post starostky vybrala Lenku Dvořákovou z formace Změna pro Hazlov, místostarostou se stal Josef Mondek, podle rozhodnutí krajského úřadu náhradník za Josefa Čapka. Protože se ale Josef Čapek mandátu nevzdal, sedí nyní na devítí zastupitelských křeslech deset lokálních politiků.


Dění v Hazlově přerostlo tento týden rámec regionu, neboť také celostátní média zaznamenala, že tamní radnici střežila v pondělí bezpečnostní agentura. Dosavadní vedení totiž odmítlo předat úřad vedení novému, zvolenému opozicí. Pat v Hazlově tak pokračuje a den ode dne je jasnější, že jediným košer řešením, které nynější dvojvládí ukončí, mohou být pouze předčasné volby.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.