Páteční kulturní echo

19. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Operu „Faust a Markétka" francouzského romantického skladatele Charlese Gounoda dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Postava středověkého německého učence doktora Fausta, který svou duši zaprodal ďáblu, inspirovala mnoho literátů, dramatiků i hudebníků. Gounodovo zpracování je na operních scénách patrně nejoblíbenější - v plzeňském Velkém divadle si je můžete vychutnat dnes v 19 hodin ve francouzském originále s českými titulky.

Komedii Antonína Procházky „Kouzlo 4D" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Autor své hrdiny nechává projít řadou trapasů a směšných situací, aby si nakonec uvědomili, v čem spočívají jak jejich omyly, tak skutečná cena života. Komedii plnou satiry a inteligentního humoru můžete v Komorním divadle sledovat od 19 hodin.

„Vivat Rossini & Mozart"- tak se jmenuje dnešní koncert Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Zazní například „Malá noční hudba" a předehry k „Figarově svatbě", „Italce v Alžíru" a „Lazebníku sevillskému". Na koncert zamiřte na 19:30 do mariánskolázeňského Městského divadla.

„Vítání jara" pořádá dnes v Hornickém domě v Sokolově občanské sdružení Klub důchodců Slaměnka. K tanci i poslechu bude hrát orchestr Sokrat Sokolov Jana Pfeiffera. Vstupné je dobrovolné, do Hornického domu přijďte na 17. hodinu.

Na recitál písničkáře, spisovatele a fotografa Josefa Fouska láká Kulturní dům Nýrsko. „Setkání s Fouskem aneb Fousek se vrací" tam začíná v 19 hodin.

Příznivci plzeňské skupiny Palice jsou zváni na další z jejích koncertů v House of Blues v Plzni. Koná se od 21 hodin.

Dvě nové stálé expozice pod společným názvem „Pohledy do minulosti Plzeňského kraje" otevírá dnes veřejnosti Západočeské muzeum v Plzni. Jde o expoziční celky „Archeologie" a „Historie". První z nich odhaluje tajemství pravěkého osídlení jihozápadních Čech od nejstarších dob do raného středověku. Druhá seznamuje s významnými dějinnými událostmi, které se na území dnešního Plzeňského kraje odehrály od 10. do poloviny 19. století. Atraktivnost pro návštěvníky spočívá mimo jiné v tom, že obě nové expozice Západočeského muzea prezentují hmotné doklady minulosti, především předměty každodenní potřeby.


„Venkovské expo" vás dnes a zítra přivítá v areálu Světovaru v Plzni na Slovanech. Čekají vás zajímavosti z venkova - procházka po živé mapě, ochutnávka místních specialit, kulturní vystoupení ochotnických souborů a lidové hudby, vždy ve 20:15 loutková hra "Viktorka na Řípu". Akce nabídne tipy na výlet na místa, která běžným návštěvníkům často zůstávají skrytá. Svůj regionální rozměr představí projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015. Po oba dny nebudou chybět ani výtvarné dílny pro děti i dospělé, řemeslný jarmark a typická venkovská hospoda s harmonikáři a pivem uvařeným speciálně pro tento veletrh.

Regionální přehlídku dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů pro Plzeňský a Karlovarský kraj „Tartas 2013" můžete dneška do neděle 21. dubna navštívit v Dobřanech. Organizátory jsou plzeňské občanské sdružení Johan s dobřanským Káčkem, nejúspěšnější soubory postoupí na národní přehlídku „Dětská scéna". Slavnostní zahájení „Tartasu" je v Káčku v Dobřanech naplánováno na 13. hodinu 30. minutu. Podrobný program je k dispozici na www.prehlidky-johan.net.

Spustit audio

Více z pořadu