Páteční kulturní echo

11. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Už po 30. proběhne ode dneška do 20. října v Karlových Varech mezinárodní jazzový festival „JazzFest". Celým názvem „JazzFest Karlovy Vary - Sokolov 2013", protože k němu patří také koncerty v Sokolově. Festival odstartuje dnes v 19:30 hodin v karlovarském Divadle Husovka domácí kapela M. K. Collective se svými hosty.

Mezinárodní hudební festival "Tóny nad městy" bude zahájen dnešním koncertem Západočeského symfonického orchestru v Mariánských Lázních. Zazpívá mezzosopranistka Edita Randová, za dirigentský pult se postaví Javier Garcia Vigil z Mexika. Krásná Márquezova a Dvořákova hudba se rozezní v 19:30 hodin v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Světový den zraku připomíná Plzeňská filharmonie mimořádným koncertem v Měšťanské besedě v Plzni. Pořádá ho ve spolupráci s plzeňským Lions Clubem a zařadila do něj skladby Ježka, Blodka, Gounoda a Čajkovského. Sólo na housle zahraje Václav Hudeček, na flétnu Martin David. Do velkého sálu Besedy jste zváni na 18. hodinu.

Absolventi dirigentského kurzu hudební vysoké školy v Curychu povedou Karlovarský symfonický orchestr při dnešním koncertu, který se koná od 19:30 hodin v Lázních III v Karlových Varech. Na programu jsou Rossini, Čajkovskij a Mendelssohn-Bartholdy.

Inscenaci "Bolero, Carmina burana" na dnešek naplánovalo Velké divadlo v Plzni. Úvodní část večera vyplní dvě skladby Maurice Ravela - „La Valse" a „Bolero" - v tanečním ztvárnění, další potom kantáta „Carmina burana" od Carla Orffa. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

„Adéla ještě nevečeřela" - muzikál scénáristy a textaře Radka Balaše a hudebního skladatele Ondřeje Brouska vás pobaví v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni. Muzikál se hrdě hlásí ke své filmové předloze, přidává ovšem mnoho nového. Překvapí vás zpívající a tančící Adéla, která se ke svému zločinnému stvořiteli má s přítulností takřka milostnou.

Jak to dopadne, když Otesánek dostane chuť na fotbalovou Viktorii Plzeň? Známou pohádku zasazenou do současnosti a navíc na Plzeňsko dnes ve slavnostní premiéře nabízí Divadlo Alfa v Plzni. Hru napsal mladý liberecký autor Vítek Peřina, inscenována je jako "divadlo na divadle" a režisér Tomáš Dvořák do ní obsadil nejen živé herce, ale také maňásky a marionety. Počítejte s tím, že Otesánek slupne také celé Divadlo Alfa i s vámi - dnes v 18 hodin.

"Felix Holzmann včera, dnes a zítra" - divadelní představení složené z legendárních scének oblíbeného komika vás čeká v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Sami si vyberete, které scénky chcete vidět a dvojice David Šír / Miroslav Reil je předvede - dnes od 19:30 hodin ve františkolázeňském divadle.

Plzeňská Šeříkovka se po několikaměsíční rekonstrukci opět otevírá svým příznivcům. Novinkou je malá scéna v pivnici, takže už dnes v rámci takzvané „Otevíračky" se můžete těšit na dvojí program. Hlavní hvězdou večera bude Walda Gang s frontmanem Vláďou Šafránkem. Do kulturního domu v Šeříkové ulici v Plzni dorazte na 20. hodinu.

„Týden hispánské kultury" pokračuje v Plzni. Jeho součástí jsou filmové projekce, divadelní představení, přednášky a workshopy flamenkového zpěvu a tance. Dnes můžete mimo jiné zajít na flamenkový recitál - a to na 20. hodinu do plzeňského divadla Jonáš. Program na celý týden je k dispozici na internetových stránkách Centra španělské kultury a vzdělávání www.cskv.cz.

„Třetí festival - setkání aktivních seniorů" dnes nabízí komponovaný pořad divadelních, hudebních a tanečních vystoupení seniorských souborů a klubů a navazující společenský večer s hudbou k tanci a poslechu. Uskuteční se od 17 hodin ve Středním odborném učilišti elektrotechnickém na Vejprnické v Plzni.

„Písničkové pohlazení Bédi Šedifky Röhricha" si můžete vychutnat od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni. Tentokrát s hostem z Moravy - kapelou BPT Zlín, která byla dvakrát nejlepší na „Festivalu trampských písní" v Horním Jelení.

„Nebeský vlastivědný víkend pro děti i dospělé" nachystalo ode dneška do neděle Národopisné a textilní muzeum v Aši. Dnešní program od 17 hodin tvoří komentovaná prohlídka muzea, ochutnávka čaje a přednášky nazvané „Evangelický kostel v Aši" a „Vzpomínky na čáru".

Největší západočeský veletrh o bydlení a stavebnictví „Moderní dům a byt" a veletrh módy a kosmetiky „Moderní žena" se sekcí „Stůl plný dobrot" můžete ode dneška do neděle navštívit v hale TJ Lokomotiva Plzeň. Téměř 140 vystavovatelů je připraveno se vám věnovat denně od 9 do 18 hodin. Akci doplní přednášky Českého ekologického manažerského centra o energetických úsporách v domácnosti.

Spustit audio

Více z pořadu