Páteční kulturní tipy

7. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Abonentní koncert s podtitulem „Vídeňský klasicismus" na dnešek nachystal Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně. Zazní skladby Mozarta a Beethovena. Západočeský symfonický orchestr povede dirigent Jan Mikoláš - dnes od 19:30 v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Inscenaci „Srpen v zemi indiánů" amerického dramatika Tracyho Lettse v 19 hodin uvádí Velké divadlo v Plzni. Cenami ověnčená temná komedie konfrontuje základní otázky vyspělé civilizace s prostou indiánskou filozofií. Hlavní role ztvárňují Monika Švábová, Apolena Veldová, Pavel Nečas a další.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" v 19 hodin ovládne Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru.

Karlovarské městské divadlo má na programu slavný americký muzikál „Divotvorný hrnec", který společně nastudovaly hned tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí vás pobaví v 19:30 hodin, pochopitelně v oblíbené úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Tři ženy v jednom podnájmu, tři rozdílné světy a rozhodnutí změnit život - to je komedie francouzského dramatika Marca Camolettiho „Byt na inzerát". Ve Františkových Lázních s ní dnes hostuje Divadelní společnost Háta. V 19:30 hodin budete vítáni ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové.

Hartmanické ochotnické divadlo TYL dnes přiváží do Sušice komedii současného francouzského autora Reynaud-Fourtona „Monsieur Amédée". Až do jednoho večera žije profesor na penzi Amédée poklidným a nudným životem na předměstí Paříže. Pak se ale všechno od základu změní: objeví se pasáci, prostitutky a gangsteři, dokonce i mrtvoly. Amédéeův tichý dům se definitivně promění v blázinec. Zjistit, jak to dopadne, se vydejte na 19. hodinu do sušického kina.

"Korunní svědek" - slavnou detektivku Agathy Christie o lásce a zradě, plnou zvratů a s nečekaným koncem sehraje v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni divadelní soubor Propadlo.

Na literárně-hudební pořad „Shakespearovy Sonety aneb Všechny podoby lásky" dnes láká od 16 hodin Západočeské muzeum v Plzni. Přední český překladatel a znalec Shakespearova díla a anglické renesance Martin Hilský přiblíží proměny sonetů při jejich cestě Evropou - od sicilských notářů a provensálských trubadúrů až do renesanční Anglie. Mluvené slovo doplní hudbou a zpěvem Daniel Dobiáš.

Festival „Smetanovské dny" dnes potěší příznivce literatury - pokud mezi ně také patříte, neměli byste si nechat ujít autorské čtení Eugena Brikciuse „Mezi Chartou a charitou". Se spisovatelem, básníkem, filosofem, esejistou a výtvarníkem Eugenem Brikciusem se můžete setkat v 17 hodin v restauraci - galerii Artamo v Plzni, hudební doprovod zajistí houslistka Ludmila Pavlová a klavírista Stanislav Gallin.

Spustit audio