Páteční kulturní tipy

14. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„XIX. Mistrovské pěvecké kursy", které organizuje Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka v Karlových Varech, vyvrcholí dnešním závěrečným koncertem operních árií s Karlovarským symfonickým orchestrem. Koná se v Lázních III od 19:30.

Martinů Voices dnes koncertují v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje v Plzni. Těšit se můžete na jazz ve všech jeho podobách - od klasiky po současnou tvorbu. Jedná se o doprovodnou akci k festivalu „Smetanovské dny", začátek je v 19 hodin.

„Slavné tance a serenády" Strausse, Čajkovského, Brahmse a dalších skladatelů na dnešek připravil Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně. Vydejte se na 19:30 do mariánskolázeňského Společenského domu Casino.

Na operetu „Polská krev" Oskara Nedbala láká Velké divadlo v Plzni. Opereta měla premiéru ve Vídni v říjnu 1913 a první české provedení se uskutečnilo už dva měsíce poté, v prosinci téhož roku, v Plzni. „Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet - v plzeňském Velkém divadle si ji můžete vychutnat od 19 hodin.

Dostojevského „Hráče" nabízí Komorní divadlo v Plzni. Autorem a režisérem inscenace je David Šiktanc, který děj zasadil do Karlových Varů. Zde se roztáčí nejenom nevyzpytatelná ruleta, ale i milostná posedlost a obchody na všechny způsoby. Role ztvárňují Petr Konáš, Martin Stránský, Andrea Černá a další - dnes od 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

„Monstrkabaret Ády a Klémy aneb Rozverný totalitní večírek" vás dnes od 19 hodin čeká v Západočeském divadle v Chebu. Víte, že Hitler i Gottwald měli stejného gurua a to Stalina? A tušíte, co ještě měli společného? Jaké písničky si rádi zazpívali? A jak to měli se ženami? Výjimečný dvojprogram černých grotesek Arnošta Goldflama a Karla Steigerwalda „Doma u Hitlerů" a „Horáková, Gottwald" uvádí chebské divadlo v den 61. výročí úmrtí Klementa Gottwalda a v předvečer 75. výročí okupace Čech a Moravy nacistickým Německem.

Komedii „Drahouškové" přiváží do Karlových Varů pražské Divadlo Kalich. Francouzská autora Dany Laurentová se v ní vtipně a výstižně zaměřuje na fungování rodiny v 21. století. V režii Petra Novotného hrají Jana Paulová, Pavel Zedníček, David Suchařípa, Anežka Svobodová a Jiří Kohout - dnes od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

„Salome" - poetické drama o biblické princezně a její lásce a nenávisti má dnes na programu Divadlo Dialog v Plzni. S použitím textu Oscara Wildea je napsal Jiří Č. Ulrich pro soubor Amceth. Svůj poslední tanec zaplacený popravou Jana Křtitele zatančí Salome v plzeňském Dialogu v 19 hodin.

Ivo Jahelka a Miroslav Paleček vystoupí v Domažlicích. Oba písničkáři spolupracují už delší dobu a pro milovníky kytary a humoru je dnešní dvojkoncert příslibem příjemně stráveného večera. Zváni jste na 20. hodinu do domažlického Městského kulturního střediska.

Poprocková legenda Turbo dnes opět zazáří v Plzni. Vrací se sem po roce a svým příznivcům udělá radost řadou svých hitů - od 21 hodin v plzeňském House od Blues.

Taneční večer s podtitulem „Pro jedno kvítí slunce nesvítí" pořádá dnes v Měšťanské besedě v Plzni Odbor sociálních služeb plzeňského magistrátu. K tanci a poslechu bude hrát duo Evergreen Klasik ve složení Jan Ježek a Jaroslav Špelina. V Měšťanské besedě si můžete zatančit anebo posedět od 18 hodin, vstup je zdarma.

Tragikomedie o tom, že nemusíme věřit v Boha, ale nesmíme v něj přestat doufat, uvede dnes večer na scéně Husovka v Karlových Varech Divadelní studio D3. Představení „Andělé všedního dne“ autorské dvojice Michal Vieweg a Dodo Gombár má začátek v 19:30.

A ještě upozornění: Městská knihovna Kraslice oznamuje, že pro nemoc zpěváka se termín koncertu „Kamil Střihavka&Leaders!" překládá z dneška na 28. března. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Spustit audio