Páteční kulturní tipy

20. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Dřevorubecká exhibice „Timbersports show" zahájí v 18 hodin na náměstí v Nepomuku „Oslavy 870. výročí první zmínky o Nepomuku". Následovat bude od 20:30 vystoupení mažoretek a koncert Petry Janů se skupinou Golem.

„Radnické kulturní slavnosti" se od pátku do neděle uskuteční v Radnicích na Rokycansku. Dnes mají na programu v 17 hodin v Ekocentru vernisáž fotografií města z let 1989 až 2014 a ve 20 hodin na Letní scéně u rybníka pod Kalvárií představení Stroupežnického „Našich furiantů" v podání místních ochotníků.

Na „Divadelní banket" láká Západočeské divadlo Cheb. Zábavným galavečerem zakončí svoji „Sezónu romantických bláznů". Těšit se můžete na vtipný průřez všemi premiérami, spoustu písniček, ochutnávku z příští sezóny a řadu dalších překvapení. Na „Divadelním banketu" budou také vyhlášeny výsledky divácké ankety o nejlepšího herce, herečku a inscenaci „Zlatý Albrecht". Do chebského divadla zamiřte na 19. hodinu.

Offenbachovu operu „Hoffmannovy povídky" dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Básník Hoffmann vypráví v restauraci své prapodivné milostné příběhy: k loutce, zpěvačce a kurtizáně. Všechny tři mu unikly. Jak to bude s dívkou, na kterou v restauraci čeká? Opera ve francouzském originále s českými titulky si vás v plzeňském Velkém divadle podmaní od 19 hodin.

Netradiční abonentní koncert nachystal Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně. Spolu s orchestrem bude účinkovat ABBA Chiquita Revival a koncert dostal název „Mamma Mia!". Vítáni budete od 19:30 v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Na Zelenohorské poště v Nepomuku se ode dneška koná třídenní „Nefestík" - alternativní festival hudby, divadla a filmu zaměřený na zajímavé objevy nezávislé kulturní scény. V 18 hodin ho odstartuje vernisáž výstavy plastik a kreseb Davida Duchoslava „Od všeho něco". 5. ročník akce má za cíl upozornit na problematiku léčivých bylin a to zejména jedné z nich - konopí. Podrobnosti k „Nefestíku" najdete na zelenohorskaposta.cz.

Soška Andělíčka dnes bude slavnostně odhalena na břehu Košuteckého jezírka v Plzni. Připraven je doprovodný program pro celé rodiny, zahraje kapela Cáry Máry, vítěz západočeského kola Porty. Kopie původního Andělíčka ze začátku 20. století bude u jezírka odhalena už podruhé - po loňské instalaci sošku poničili vandalové. Originál zrestaurovali a kopii vyrobili Jaroslav Šindelář se synem. Ke Košuteckému jezírku dorazte mezi 16. a 18. hodinou.

Plzeňská skupina Palice dnes koncertuje v House Of Blues v Plzni. Začátek je v 21 hodin.

Dnes naposledy máte možnost prohlédnout si v galerii Městské knihovny v Klatovech výstavu fotografií Martina Kříže „Ve stínu Černé věže aneb Zapomenutý svět kolem Klatov". Zachyceny jsou na nich historické, kulturní a přírodní zajímavosti v okolí města.

Martin Straka, Andrea Černá, Martin Stránský, Kateřina Emmons, Antonín Procházka a další osobnosti české kultury a sportu se dnes v Plzni zapojí do charitativního projektu „Hvězdná pekárna". Jeho úkolem je získat finanční prostředky na léčebnou rehabilitaci 12letého Vašíka Kutáka, který je kvůli nevyléčitelné genetické poruše upoután na invalidní vozík. Zakoupit si voňavé pečivo od svých oblíbených hvězd, případně se s nimi i vyfotit a přispět tak na dobrou věc můžete dnes od 15 hodin v plzeňské Olympii.

Hru „Historky z fastfoodu" věhlasného slovenského autora Viliama Klimáčka uvede Divadelní studio D3 na scéně Husovka v Karlových Varech. V režii Anny Ratajské se v hlavní roli představí Jiří Hnilička. Jeho postava Holmese je nejen klíčová pro děj, ale i vynikající příležitostí rozehrát herecké rejstříky, kterými disponuje. Začátek představení je v 19:30.

V rámci oslav letního slunovratu se uskuteční známý muzikál „Noc na Karlštejně“. Účinkovat bude poberounský divadelní soubor spolu s Janem Rosákem, Pavlem Vítkem či Petrem Jančaříkem. Zváni jste od 20:30 do areálu mariánskolázeňského parku Boheminium.

Galerie umění Karlovy Vary pořádá od 17 hodin, při příležitosti aktuálně probíhající výstavy, slavnostní křest publikace Dieta Saylera – „Fugy“. Reprezentativní kniha, vydaná Galerií umění Karlovy Vary, představuje podrobně nejen tuto výstavu, ale mapuje i předchozí Saylerovy intervence do veřejných prostor dalších evropských měst.

Muzeum Karlovy Vary zve na další akci z cyklu „Pojďte s námi do přírody". Tentokrát to bude exkurze nazvaná „Noční hmyz Karlových Varů“. Náplní bude lov nočního hmyzu na světlo. Přijďte se podívat, jaký zajímavý hmyz létá v noci hned za našimi humny. Dozvíte se mj. i to, jaké důmyslné metody využívají entomologové k jeho polapení. Sraz je 20. 6. ve 21 hodin, u vodárny na Sokolském vrchu v Karlových Varech.

Spustit audio