Páteční kulturní tipy

5. září 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Francouzský umělecký kolotoč, který je ochutnávkou programu Evropského hlavního města kultury, se ve 14 hodin roztočí na náměstí Republiky v Plzni. První slavnostní projekce s ním spojená je pak naplánována od 20:30, v následujících dnech kromě pondělí se bude promítat vždy po setmění. Kolotoč s mechanickými loutkami bude v provozu od úterý do pátku mezi od 14 do 20 hodin, o víkendech od 13 do 19 hodin, až do 2. listopadu.

730 let města si letos připomínají Blovice na jižním Plzeňsku. Hlavní část oslav proběhne od pátku do neděle. Dnes od 17 hodin na náměstí vystoupí hudební soubory blovického gymnázia. V 19 hodin začne „Slavnostní večer" v Lidovém domě v Blovicích, během kterého Růžena Hanusová se svými hosty přednese Straussovy a Lehárovy operetní melodie.

Na další z „Procházek uměním" jste zváni na 19. hodinu do Manětína. Tentokrát vás čeká „Procházka kostelem svaté Barbory s Václavem Josefem Lažanským". S pořadatelkou celého festivalu violistkou Jitkou Hosprovou skladby Schuberta, Paganiniho a dalších autorů zahraje kytarový virtuóz Lubomír Brabec. Výtěžek z dobrovolného vstupného půjde na opravu manětínského kostela.

Folková zpěvačka Pavlína Jíšová vystoupí od 19:30 v Saloonu na Roudné v Plzni.

Koncert Los Gitanos od 19 hodin a Evy Henychové od 20 hodin je na programu „Noci na Andělíčku" v Sušici, která je součástí „Sušické pouti".

Výstava „Za oponou aneb s Cimrmany na tahu" bude v 18 hodin slavnostně zahájena v Galerii fotografie v Chebu. Divadelní snímky Petra Hechta z jeviště i zákulisí slavné české scény si tam budete moci prohlédnout až do 7. října. S autorem se můžete na dnešní vernisáži v G4 osobně setkat.

Výlet do dalekých zemí se Zikmundem a Hanzelkou, bluesový koncert, exotickou hostinu, tanec s plameny, noční prohlídku zoologické zahrady a mnoho dalšího nabízí exotický večer „YAK&YETTI" v plzeňské ZOO. Uskuteční se od 18 hodin na statku Lüftnerka. Jde o další z doprovodných akcí interaktivní výstavy „ŠANGRI-LA", která je k vidění v Západočeském muzeu v Plzni.

Se životem netopýrů se můžete seznámit během „Mezinárodní noci pro netopýry" od 18 hodin v Klášteře Plasy a od 19 hodin na Chebském hradě.

Na finále soutěže regionálních kapel jste zváni do Domu kultury v Ostrově. První koncert začne v 19 hodin.

Exceletní flétnista a saxofonista Andy Schofield z Anglie zahraje s předními jazzovými hudebníky v Imperiál klubu v Karlových Varech. Začátek koncertu je ve 20:30.

V Karlových Varech dnes začínají tradiční Podzimní porcelánové slavnosti. Před Grandhotelem Pupp potrvají až do neděle do 16 hodin.

Na Staré radnici v Ostrově v 17 hodin zahajuje výstava řezbáře Ivana Schafera nazvaná „Dřevěné variace“. K vidění bude do 28. září.

Spustit audio