Pátrací a záchranná služba odchází z letiště v Líních

1. říjen 2008
Tento pořad

Z Líní u Plzně dnes odchází pátrací a záchranná služba, která slouží letounům v nouzi. Letecká záchranná služba, tedy vojenští zdravotníci, ale v Líních zůstanou. Důvodem odchodu zhruba 120 lidí - letců, vojenských záchranářů a techniků, je reorganizace armády, mimo jiné i snížení rozpočtu ministerstva obrany. Pokračuje Jana Kosová.

K 1. říjnu zaniká poslední letecký útvar na západě Čech. Na letišti v Líních u Plzně kvůli reorganizaci armády končí 233. letka pátrací a záchranné služby, takzvané SAR. Většina letců, vojenských záchranářů a techniků se přesouvá na 24. základnu dopravního letectva do pražských Kbel. Údajně kvůli nedostatku míst v Kbelích jde do zálohy kolem 20 letců, včetně velitelů, dalších 12 osob přijde o práci po zrušení řídicí věže, která ukončí činnost k 10. říjnu. Letecká záchranná služba bude v Líních fungovat jako dosud.

Změny nastávají kvůli reorganizaci armády, důvodem je mimo jiné snížení rozpočtu ministerstva obrany. Armáda si v Líních ponechá některé objekty, jako například hangár, garáže a autopark, které potřebuje pro zajištění provozu střediska. Domácím útvarem se na letišti stane Centrum letecké záchranné služby, které zajistí zdravotníky a logistické zabezpečení.

Logo
autor: kos
Spustit audio