Pečená srnčí kýta na jalovci

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny na 8 porcí:

1 kg vykostěné srnčí kýty
3 lžíce oleje
30 g másla
1 lžíce hladké mouky
2 cibule
1 větší mrkev
jalovčinky
vývar
citrónová šťáva
sůl
cca 100 ml jalovcové

Postup:

Očištěnou, odblaněnou a vykostěnou kýtu opečeme na oleji ze všech stran. Pak maso osolíme, přidáme k němu nakrájenou cibuli a mrkev, jalovčinky, podlijeme vývarem a pod poklicí zvolna dusíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme. Poté ji zalijeme jalovcovou, kterou zapálíme a necháme ji vyhořet. Tím se šťáva aromatizuje. Po vyhoření poprášíme moukou, podlijeme vývarem, dobře promícháme a chvilku povaříme. Hotovou šťávu přecedíme, ochutíme citrónovou šťávou a zjemníme kouskem másla.

Doporučená příloha: žemlový knedlík, opečené brambory, zavařené jeřabinky.

Poznámka: Povařenou šťávu můžeme také rozmixovat, když jsme z ní před tím odstranili jalovčinky.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny.