Pečená srnčí kýta na jalovci
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na 8 porcí:
1 kg vykostěné srnčí kýty
3 lžíce oleje
30 g másla
1 lžíce hladké mouky
2 cibule
1 větší mrkev
jalovčinky
vývar
citrónová šťáva
sůl
cca 100 ml jalovcové
Postup:
Očištěnou, odblaněnou a vykostěnou kýtu opečeme na oleji ze všech stran. Pak maso osolíme, přidáme k němu nakrájenou cibuli a mrkev, jalovčinky, podlijeme vývarem a pod poklicí zvolna dusíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme. Poté ji zalijeme jalovcovou, kterou zapálíme a necháme ji vyhořet. Tím se šťáva aromatizuje. Po vyhoření poprášíme moukou, podlijeme vývarem, dobře promícháme a chvilku povaříme. Hotovou šťávu přecedíme, ochutíme citrónovou šťávou a zjemníme kouskem másla.
Doporučená příloha: žemlový knedlík, opečené brambory, zavařené jeřabinky.
Poznámka: Povařenou šťávu můžeme také rozmixovat, když jsme z ní před tím odstranili jalovčinky.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.