Pečoky
Když jsem získala tento recept, který pochází z Frýdeckomísteckého regionu, byla jsem velice skeptická. Nedovedla jsem si představit mastné brambory s kyselým mlékem... Když jsem však pečorky upekla, zjistila jsem, že je to vynikající kombinace. Někdo si pečoky vylepšuje tím, že k nim přidává ještě jiné ingredience. Podle mého názoru však úplně postačí připravit si je takto, prostě a jednoduše.
Suroviny na čtyři porce:
1 kg brambor stejné velkosti
70 g slaniny
1 lžíce sádla
Postup:
Brambory oloupeme, nové ponecháme ve slupce. Podélně je rozkrojíme a uprostřed každé půlky bramboru vyřízneme drážku, do které položíme malý špalíček slaniny.
Brambory naskládáme do sádlem vymaštěného pekáče. Nesolíme, protože slanina obsahuje dostatečné množství soli.
Pečeme ve vyhřáté troubě do měkka.
Pečoky podáváme jako samostatný pokrm, nejlépe s kyškou nebo kyselým mlékem.
Celková doba přípravy trvá přibližně 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.