Pelhřimov na Vysočině je město plné rekordů a kuriozit. Najdete je tam na každém kroku

8. červenec 2022

Město Pelhřimov na Vysočině není známé jen jako místo, kde bychom měli hledat krematorium, jak zaznělo ve známém filmu Vesničko má středisková. Je také plné rekordů a kuriozit. V ulicích a na náměstí najdete například nejmenší jezdeckou sochu, obří židli, ale i několikametrový spínací špendlík. Nejvíc toho ale čeká v prostorách Dolní brány a v Muzeu Zlaté české ručičky.

V Pelhřimově se každý rok koná Festival rekordů. Rekordy ale místní Agentura Dobrý den registruje po celý rok. Stále je co překonávat a vždycky se najdou lidé s neskutečnými nápady. Často jsou to sportovní nebo silácké výkony, různé sbírky, ale i výrobky, nad kterými zůstává rozum stát.

Pěkně pohromadě je najdete v Muzeu rekordů a kuriozit. Jednu pobočku má v Dolní bráně, další pak jen pár desítek metrů od Masarykova náměstí, v ulici V. B. Juhna. Tam stojí rekordy i na zahradě. Největší je určitě mamut upletený z březového proutí. „Má téměř pět metrů na délku,“ říká Miroslav Marek z Agentury Dobrý den a ukazuje do kouta zahrady, kde stojí velký ježek v kleci. Známý hlavolam z Foglarových příběhů. „Ten ježek je tam z bezpečnostních důvodů na řetízku,“ dodává s tím, že se mnozí pokoušejí ježka z klece vysvobodit.

V České knize rekordů je dokonce zapsaný i místní poutní kostel Nejsvětější Trojice na Křemešníku. Stojí na vrcholu jednoho z nejvyšších kopců Vysočiny, který je od Pelhřimova vzdálený jen deset kilometrů. Je to tedy ideální tip na zakončení výletu v klidném koutě přírody. Rekordní je unikátní trojboký oltář kostela. „Tady tři kněží sloužili současně tři mše ve třech jazycích,“ říká Miroslav Marek. Tehdy totiž na poutě chodili česky mluvící lidé od Pelhřimova a německy mluvící od Jihlavy. Třetím jazykem byla latina.

Vstup do areálu poutního kostela Nejsvětější Trojice

Poutníci se také na Křemešníku vždy zastavovali u Kouzelné studánky. Ta pramení pod kopcem, kam vede i křížová cesta. Tato studánka, zvaná také Zlatá, má lehce radioaktivní vodu. U úpatí Křemešníku pramení ještě Stříbrná studánka, která má prokázaný obsah stříbra. Voda se tak nekazí a v minulosti si ji například vozili námořníci na daleké plavby.

Na Křemešníku stojí také horský hotel s restaurací, je tu i rozhledna, lanové centrum a sjezdovka.

Spustit audio