PET lahev

6. leden 2010

0:00
/
0:00

M: Myslíte, že na něčem tak běžném, jako je PET lahev by se z jazykového hlediska dalo najít něco zajímavého?

Nebude myslím potřeba vysvětlovat, proč se snadno vžilo označení PET lahev místo plného vyjádření polyetylentereftalátová lahev, jak by znělo pojmenování, jehož jsou písmena P E T zkratkou. Ale aby nedošlo k mýlce - to dlouhé přídavné jméno se pro lahev daného druhu nikdy nepoužívalo, uvedli jsme ho jen pro zajímavost. Málokdo totiž ví, co zkratka PET vlastně znamená. Tradiční název PET lahev se vžil prakticky okamžitě a mírně mu konkuruje snad jen obecnější pojmenování plastová lahev. Z jazykového hlediska se o PET lahvích sluší zmínit několik věcí. Začneme poznámkou, že slovo lahev lze psát a vyslovovat s dlouhým i krátkým a - lahev i láhev. PET lahev je také dokladem slovosledu, který do češtiny nově proniká, zřejmě pod vlivem angličtiny, ale není pro ni příliš typický. Nesklonné zkratky podobného typu stávaly ještě poměrně nedávno až za podstatným jménem: lahev PET, ale tento slovosled má dnes již patrně pramalou šanci na úspěch, ostatně o těchto typech jsme už v jazykových koutcích hovořili.

M: "Lahev PET" se tedy vůbec nepoužívá?

Používá se, avšak jen poměrně málo. Hodně typické je například užití ve výčtech výrobků a jejich balení. Například firmy mají v nabídkách nápoje uvedené - řekněme s nadsázkou - podstatnými jmény napřed, např. limonáda citronová lahev PET stejně jako jinde mají limonáda pomerančová lahev sklo. Jako výhodný se tedy tento slovosled jeví jen tam, kde podstatná je především informace nesená řídicím podstatným jménem. Někdy se objevuje také v odborných a technických textech, např. v návodu k plničce lahví se dočteme, že dokáže naplnit 750 lahví PET za hodinu nebo ve výkladu o recyklaci plastů se uvádí, kolik lahví PET se za určité období podařilo zrecyklovat.

M: Máme pro PET lahev i nějaká - řekněme - lidovější označení?

Ano, máme. Jak už je to tak pro nespisovnou komunikaci běžné, pojmenování si zjednodušuje a snadněji a hojněji tvoří také odvozeniny. V neformální komunikaci PET lahvím konkurují petky a petflašky - např. chodíme s petkou nebo s petflaškou kupovat čerstvé mléko do automatu, i pro pivo už dnes často chodíme s petkou nebo s petflaškou namísto džbánku. Méně si možná všímáme existence přídavných jmen petkový a petflaškový, proto vězme, že si někteří nosíme domů točený petkový modrý portugal, děti ve školách vyrábějí petkové panáčky nebo větrníky, na recesistické neckiádě se odvážní účastníci plaví na petflaškovém voru apod.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.