Petra Kosová: Dvě věže? A proč ne kavárna na vodě?

23. duben 2012
Publicistika

S myšlenkou vyhlásit architektonickou soutěž na druhou věž chrámu sv. Bartoloměje v Plzni přišel před časem místní podnikatel. Nápad má své příznivce a odpůrce. V dnešním příspěvku se tématu věnuje Petra Kosová.

Vtip s druhou plzeňskou věží, co převyšuje kopce, čas od času opráší některé z lokálních periodik v silvestrovském nebo aprílovém vydání. Více či méně invenčně. Povýšit vyčichlou anekdotu na předmět ideové architektonické soutěže je novinka. Skutečně přináší něco nového, odvážného, co Plzeň provětrá?


Plzeňský podnikatel, majitel několika hospod, restaurací a sítě kaváren je iniciátorem akce. Opravdu se začíná podnikatelská sféra zapojovat do kulturního života a kultivace města, jak si to plánovali od počátku kandidatury lidé z týmu Plzeň 2015? Co může tahle akce zmíněnému podnikateli kromě reklamy dát? A co významného přinese městu? Na místě jsou velké obavy, že odpověď zní: zhola nic.


Zůstaňme v prostoru náměstí Republiky, které je problematické. Rozlehlá plocha obklíčená parkujícími a projíždějícími automobily působí, zvláště o víkendech, skličujícím mrtvým dojmem. Nové moderní kašny vnesly trochu slunce, chce to ale něco víc. Je tím kýženým štěstím rozverný stín druhé kostelní věže? O co bude náměstí živější? Proč stavět něco, co nikdy nebylo; proč zdvojovat jeden ze symbolů města, tedy plzeňskou věž? Navíc ona se nepostaví, to je jasné - tak proč investovat energii do něčeho tak marného? Proč otevírat diskusi kvůli něčemu, co vůbec není podstatné? Co vůbec nebude?

Samo náměstí Republiky ale podstatné je. V anketě pořádané magistrátem se lid plzeňský vyslovil nejvíce pro to, aby náměstí oživily v letní sezóně kavárny. To se podívejme! Předmět podnikání zmíněného vyhlašovatele architektonické soutěže! A už klepou na vrata Kdybychové: takhle kdyby byla vypsána architektonická soutěž na kvalitní řešení soustavy kavárenských posezení na náměstí, která by v kontextu s kašnami vytvářela zajímavý estetický celek... a kdyby tak ještě soutěž pobídla k řešení trhoveckých stánků a iniciovala vypsání soutěže na nejlepší koncepci trhů, jejichž současná pouťová podoba je pro ostudu... A kdyby ještě pomáhala vytvořit tlak na vyloučení automobilů z prostoru hlavního náměstí... To by byla odvaha! To by bylo ku prospěchu města! A vzhledem ke kavárnám i ku prospěchu podnikání, nebo ne?

00896329.jpeg


A o čem ještě se mluví: Plzní tečou čtyři řeky. V jiných městech je atrakce i z potoka. Plzeňských krasavic si kromě rybářů zatím nikdo valně nevšímá. Ale taková restaurace či kavárna na řece, v originálním architektonickém provedení a v citlivé vazbě na plánovanou revitalizaci břehů... to by byla jiná káva! A co teprve na každé řece trochu jiná atrakce! Nebo u soutoků! Konečně by se Plzeňané dostali svým řekám na tělo. Město by mělo atrakci v souladu s tím, co je pro něj příznačné, podnikatel výjimečný záměr a jistě i úspěch.


Nabízí se tolik možností, jak může takový mecenáš spojit ušlechtilé s užitečným a mít z toho prospěch. Ale co s druhou plzeňskou věží, která se nepostaví? Velkým zklamáním jsou tři autority, které přijaly účast v porotě soutěže: Eva Jiřičná, David Vávra, Ondřej Císler. Škoda, že nevěnovali trochu času diskusi s mecenášem a svojí účastí potvrdili přehlídku zbytečnosti, která většinu Plzeňanů ani nezajímá. A tentokrát plným právem.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.