Petra Kosová: Našla Plzeň živou vodu pro festivaly Na ulici?

30. duben 2012
Publicistika

Projekt "Živá ulice" představili veřejnosti minulý týden vítězové výběrového řízení, organizátoři z pražské organizace ART Prometheus. "Živá ulice" v létě nahradí plzeňské festivaly Na ulici. Petra Kosová se nad novým projektem zamýšlí v následujícím příspěvku.

Festivaly Na ulici se staly v 90. letech v Plzni fenoménem. Tehdy to ovšem byla novinka a po socialistické éře zákazu shromažďování se všichni s chutí potkávali v centru města při jazzových a folkových koncertech. Dokonce přijíždělo mnoho přespolních, i z velké dálky. Jenže doba se změnila a festivalů přibývalo. A ty plzeňské stárly, ubývalo jim příznivců a přibývalo kritiků. Dokáže je Živá ulice vzkřísit?

Pamětníci ví, jak bývalo centrum narvané k prasknutí a lidé v eufórii přebíhali od pódia u Salzmannů k pódiu u Velkého divadla a pak rychle na náměstí Republiky. A také si jistě vzpomenou, jak si v počátcích návštěvníci stěžovali, že nebyly poblíž koncertních pódií žádné stánky s pitím a jídlem, takže se po produkcích lidé stahovali domů nebo do restaurací a už se nevraceli. A jak si chtěli koupit trička s motivem festivalů, ale ta nebyla na prodej a byla jen pro potřeby organizátorů. Po letech bylo stánků až až, triček taky, zato koncertních pódií čím dále méně, halušky pořád stejné a stejně mastné a atraktivita festivalu postupně vyprchávala. A stejně tak i zájem návštěvníků.

Projekt "Živá ulice" zatím dává naději. Vůbec není na závadu, když ho bude dělat pražský pořadatel. Jak se ukázalo v minulých letech, plzeňským organizátorům došel dech a nápady a Plzeň tedy evidentně potřebuje osvěžující impuls zvenčí. Zájem vzbuzuje dramaturgie, která by částečně spolupracovala s mediálně sledovaným festivalem United Islandes v Praze: tam totiž vystupují atraktivní hudební formace, včetně těch zahraničních, na které by Plzeň nedosáhla. Ve spolupráci se ale jejich účinkování zlevní a mohou být pro oblast reálné. A naopak: sympatická je snaha zapojit formou soutěže místní hudební scénu - ti nejlepší se pak mohou objevit v hlavním programu "Živé ulice". O soutěži se mluvilo dlouho, teď se snad konečně stane realitou. Zvát na jeviště kohokoli jen proto, že je z Plzně, nemá cenu ani pro diváky, ani pro samotné kapely.

Na ulici

Na programu bude spolupracovat také plzeňská alternativní scéna prostřednictvím občanského sdružení Johan, které už začíná plánovat kulturní
hyde park.

Kromě hudebních aktivit se nový organizátor nebude vyhýbat divadelním produkcím - a je znát, že se v české pouliční divadelní scéně celkem orientuje. Slíbil produkce rodinné i pro dospělé, zbývá ještě doufat, že se konečně dostane na tolik chybějící tvůrčí dílny. A zvědavost vzbuzuje projekt Den polévky, na kterém pořadatel spolupracuje s plzeňskými podniky.

Diváci pohádkového představení

Nápadů je hodně, organizátoři zkušení a nezkažení plzeňskými zakonzervovanými vztahy. Uvidíme, jaký bude výsledný letní koktejl.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.