Pirožky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

Na těsto:

750 g polohrubé mouky
350 ml vody
35 g droždí
150 g tuku
1 vejce
1 lžička cukru
sůl

Na náplň:

400 g mletého masa (může být vepřové, skopové nebo drůbeží)
1 menší cibule
1 lžíce strouhanky
mletý pepř
špetka cukru
sůl

Postup:


Z droždí, několika lžic teplé vody, cukru a dvou lžic mouky si připravíme
kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku,
přidáme vykynutý kvásek, vejce, vlahý tuk, osolíme a vypracujeme těsto,
které necháme na teplém místě vykynout. Potom těsto vyválíme na tloušťku 4
mm a vykrajujeme kolečka nebo čtverečky 7x7cm, které naplníme připravenou
náplní. Okraje potřeme bílkem a dobře je k sobě přitiskneme. Položíme je na
mírně pomaštěný plech, kde je necháme ještě 10 minut odpočinout. Před
pečením potřeme pirožky rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté
troubě do zlatavého zabarvení.

Podáváme jako samostatný pokrm s různými saláty nebo jako přílohu k
polévkám.

Poznámka: Pirohy můžeme před pečením posypat kmínem.


Cca 40 ks

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová