Pivní závin s jablky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova.

Suroviny:

  • 500 g  hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 g ztuženého pokrmového tuku
  • 200 ml světlého piva
  • 1 vejce na potření
  • 100 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 1400 g jablek
  • 6 lžic strouhanky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • mletá skořice, vanilkový cukr

Postup:

Do proseté mouky vmícháme sůl, přidáme na kousky pokrájený tuk a s pivem připravíme vláčné hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Rozinky zalijeme rumem a necháme je nabobtnat. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou.

Těsto rozdělíme na 3 až 4 části a z každé vyválíme obdélníkový plát. Pláty poprášíme strouhankou a rozprostřeme na ně jablka. Přidáme rozinky, nasekané ořechy a bohatě poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a zavineme. Záviny přeneseme na plechy, vyložené pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Propícháme vidličkou a pečeme při 170° C dozlatova.

autor: posluchač