Pivní závin s jablky
podle paní Aleny z Chodova.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 g ztuženého pokrmového tuku
- 200 ml světlého piva
- 1 vejce na potření
- 100 g rozinek
- 50 ml rumu
- 1400 g jablek
- 6 lžic strouhanky
- šťáva z jednoho citronu
- 2 hrsti vlašských ořechů
- mletá skořice, vanilkový cukr
Postup:
Do proseté mouky vmícháme sůl, přidáme na kousky pokrájený tuk a s pivem připravíme vláčné hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Rozinky zalijeme rumem a necháme je nabobtnat. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou.
Těsto rozdělíme na 3 až 4 části a z každé vyválíme obdélníkový plát. Pláty poprášíme strouhankou a rozprostřeme na ně jablka. Přidáme rozinky, nasekané ořechy a bohatě poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a zavineme. Záviny přeneseme na plechy, vyložené pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Propícháme vidličkou a pečeme při 170° C dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.