Pivovarská lepenice s pečeným uzeným

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny:

600 g uzené krkovice, plece nebo kotlety
5 cibulí
3 lžíce sádla
kmín, sůl, pepř
sklenice tmavého piva
1kg brambor
400 g kyselého zelí


Postup:

Maso nakrájíme na 4 plátky, 3 cibule pokrájíme nahrubo. Do pekáčku dáme polovinu cibule, na ní položíme plátky uzeného a zasypeme druhou polovinou nakrájené cibule. Posypeme kmínem, přidáme lžíci sádla a sklenici piva. Dáme do trouby na 120°C a pečeme cca 45 minut. Posledních 5 minut zvýšíme teplotu na 180°C, aby vrchní část cibulky ztmavla.
Oloupané a pokrájené brambory uvaříme do měkka, v kastrolu na sádle dozlatova osmažíme 2 nakrájené cibule, přidáme kyselé zelí, ohřejeme na tuku a pod pokličkou necháme vařit cca 10 minut.
Potom přidáme uvařené brambory do zelí a šťouchadlem rozšťoucháme. Vše řádně promícháme, vznikne pololepivá kaše = lepenice. Lepenici dáme na talíř, přes ní položíme plátek masa a přelijeme šťávou z pánve.

autor: šéfkuchař